Deloitte

Deloitte CFO Summit 2024. Ce spun directorii financiari din România: 2024 este an de creştere

27.03.2024, 00:05 Autor: Răzvan Botea

Directorii financiari care au participat la cea de-a cincea ediţie a conferinţei Deloitte CFO Summit spun că economia României şi Europei va creşte în 2024, iar provocările la care sun nevoiţi să facă faţă sunt mai degrabă legate de cum îşi vor finanţa expansiunea companiei.

„Provocările acestui an sunt cum continui să-mi finanţez creşterea, pentru că noi, până vom primi aprobarea la Consiliul Concurenţei, urmând modelul actual de business, continuăm să creştem. Avem un buget de CAPEX foarte ambiţios. Ca în fiecare an, bugetul nostru de CAPEX este de peste 100 de milioane de euro“, a spus Andrei Bica, CFO, Profi, la conferinţa Deloitte CFO Summit, organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.

Nadia Reischel, senior manager finance & accounting, Ford Otosan Craiova, a punctat însă că România rămâne un mediu destul de volatil în ceea ce priveşte modificările fiscale.

„Noi percepem mediul actual macroeconomic destul de volatil şi destul de impredictibil. Stabilitatea fiscală este o coloană vertebrală a mediului de afaceri şi 2023 a venit cu o revoluţie din punct de vedere fiscal. Iar această revoluţie fiscală a pus foarte multă presiune pe mediul de business.  Deci, ceea ce ne dorim din pentru 2024 e să vedem mai multă stabilitate şi predictibilitate. Am comunicat de nenumărate ori în spaţiul public că dorinţa noastră şi speranţa noastră este să nu mai vedem noi taxe care să vină şi să ne împovăreze“, a spus ea.

Ioana Birta, CFO, TeraPlast, a vorbit despre piaţa de construcţii din România: „Ferestrele sunt un sector care a avut o contracţie a segmentului de retail de aproximativ 40% anul trecut şi nu ne aşteptăm la creşteri de cifră de afaceri anul acesta. A fost pentru noi o oportunitate de a ne reorienta de la segmentul retail“, a spus ea.

Conferinţa a fost dedicată, ca în fiecare an, specialiştilor din departamentele financiare ale companiilor şi printre speakeri s-au aflat directorii financiari ai unora dintre cele mai mari companii din România. Răzvan Popescu, CFO, PPC România, care a achiziţionat operaţiunile Enel din România, a spus de asemenea că principala provocare a sa, în calitate de director financiar, este implementarea planului de investiţii: „Provocarea cea mai mare este planul de investiţii pe care ni l-am propus, împreună cu grupul. Noi avem un plan de investiţii pentru o perioadă de trei ani pentru 2024-2026“

Deloitte România, cu sprijinul media al Ziarului Financiar, a organizat cea de-a cincea ediţie a CFO Summit, un eveniment dedicat directorilor financiari şi profesioniştilor din departamentele financiare ale companiilor.