Deloitte

Deloitte M&A 2024. Laura Bobar, Deloitte România: Procedurile vânzătorului puse în ordine reprezintă un avantaj în negocieri într-o tranzacţie de fuziuni şi achiziţii

28.02.2024, 00:06 Autor: Răzvan Botea

În România au avut loc 130 de tranzacţii de peste 5 mil. euro pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2023. Valoarea totală estimată de Deloitte a fost de 6,5-7,2 mld. euro.

Laura Bobar, senior manager servicii fiscale la Deloitte România, a vorbit în cadrul conferinţei anuale Deloitte România pe tema fuziunilor şi achiziţiilor despre cum ar trebui ca o companie să se pregătească în cadrul unui proces de fuziuni şi achiziţii. Ea a arătat, de asemenea, şi principalele greşeli, a căror evitare poate duce la o poziţie mai bună în negocieri.

„Observăm de multe ori în procese că această lipsă de organizare, de derivă într-un risc iniţial general, în care poate veni o vulnerabilitate pe zona fiscală şi un potenţial risc tocmai din faptul că nu sunt procedurile puse în ordine sau tranzacţiile nu sunt documentate în mod corespunzător. Este o parte esenţială, în sensul în care, în mod cert, atunci când intră într-o tranzacţie, antreprenorii pot porni cu o poziţie mult mai sigură în negocieri“, a spus Laura Bobar la conferinţă, organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.

Ea a fost unul dintre speakerii conferinţei anuale Deloitte M&A, pe tema pieţei de fuziuni şi achiziţii. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai unora dintre cele mai mari companii din piaţă, cum ar fi OMV Petrom şi MidEuropa, care a vândut recent reţeaua de magazine Profi către Ahold Delhaize. De asemenea, la dezbatere au mai participat şi administratori de fonduri de investiţii şi specialiştii Deloitte România sau Reff & Asociaţii.

În România au avut loc 130 de tranzacţii de peste 5 mil. euro pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2023, conform estimărilor Deloitte România. Valoarea totală a pieţei a fost de 6,5-7,2 mld. euro, o valoare similară cu cea din 2022.