Economia verde

Cele mai importante 23 de evenimente din economia verde din 2023

21.12.2023, 00:06

În fiecare zi de miercuri, Ziarul Financiar trece în revistă cele mai notabile mutări din acest sector care ia tot mai multă amploare de la un an la altul.


Iniţiative ale companiilor, dar şi ale instituţiilor şi ale autorităţilor au pus anul acesta România pe harta mondială a ţărilor care se îndreaptă spre o economie verde. Ziarul Financiar a contorizat aceste proiecte - anunţate, în derulare sau deja finalizate -, care reflectă interesul pentru sustenabilitate şi starea actuală a României din acest punct de vedere. În fiecare zi de miercuri, Ziarul Financiar trece în revistă, în rubrica EcoNews, cele mai notabile mutări din acest sector care ia tot mai multă amploare de la un an la altul. Cele mai importante 23 de Econews din 2023 se regăsesc mai jos.

 

Centrul Vechi este cea mai poluată zonă din Bucureşti, din zece zone monitorizate într-o campanie derulată de I'Velo şi Aerlive, în perioada august-noiembrie 2023. Staţiile monitorizate au fost Piaţa Presei (City Gate), Arcul de Triumf, Piaţa Charles de Gaulle, Piaţa Operei, Piaţa Revoluţiei, Centrul Vechi, Kaufland Barbu Văcărescu, Piaţa Alba Iulia, Barbu Văcărescu (Sky Tower) şi Bdul. Libertăţii (Ministerul Mediului). Toate cele zece staţii de monitorizare au înregistrat un nivel de poluare cu PM2,5 ce depăşeşte nivelul mediu anual admis conform legii, iar două dintre ele înregistrează depăşiri de PM10. Vârful de poluare din perioada analizată a fost în ziua de 21 octombrie 2023 pentru majoritatea staţiilor de monitorizare, iar intervalul orar 16-20 este perioada din zi cea mai poluată cu PM2,5, dar şi cu PM10, ceea ce confirmă că traficul auto intens este principala sursă de poluare din Bucureşti.

Lanţul de hipermarketuri Cora a renunţat, începând cu luna ianuarie 2023, la cataloagele în format tipărit, pentru a reduce risipa de hârtie. Acestea sunt disponibile acum doar online, pe site-ul retailerului, pe reţelele sociale, pe blog şi în aplicaţie.

Asociaţia Act for Tomorrow şi dezvoltatorul imobiliar NEPI Rockcastle au deschis, la începutul lunii februarie 2023, primul muzeu interactiv dedicat educaţiei pentru mediu şi schimbări climatice din România, în Mega Mall.

Reţeaua locală de mobilitate Autonom a investit peste 5 mil. euro în brandul local Blue, care s-a lansat recent cu o flotă de
100 de autovehicule electrice Tesla Model 3 şi Model Y. Ţinta este atingerea pragului de 200 de automobile în 2024.

Retailerul Kaufland România a lansat o colecţie vestimentară realizată prin procese sustenabile, cu fibre din alge marine în compoziţie, complet biodegradabile şi provenind din resurse regenerabile. Articolele de îmbrăcăminte sunt disponibile în magazine, în ediţie limitată, sub mărcile proprii Kaufland, Townland şi Oyanda.

Proiectul ÎntreVecini, o iniţiativă pentru instalarea de panouri fotovoltaice în blocuri, s-a extins la nivel naţional şi a ajuns în şase judeţe: Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Mureş şi Prahova. Proiectul-pilot al asociaţiei a fost implementat în sectorul 6 al Capitalei.

Green Group, un grup de firme activ în sectorul reciclării şi care are drept acţionar majoritar fondul de investiţii Abris Capital Partners, a cumpărat integral UAB Zalvaris, cea mai mare companie de gestionare a deşeurilor industriale din Lituania.

Trupa Coldplay, care va concerta la Bucureşti pe 12 şi 13 iunie 2024, a anunţat că, în vederea reducerii impactului asupra mediului, finanţează plantarea unui copac pentru fiecare bilet vândut. De asemenea, brăţările cu LED pe care le poartă participanţii la concerte sunt 100% compostabile, fiind realizate din materiale vegetale, iar confettile folosite în
show-urile trupei britanice sunt şi ele biodegradabile.

Primăria sectorului 6 din Bucureşti preconizează că va investi 25-30 de milioane de euro pentru amenajarea parcului Lacul Morii şi a insulei cu acelaşi nume. Primarul Ciprian Ciucu vrea să aplice pentru a obţine fonduri din Programul Operaţional Regional în acest scop, urmând ca insula să fie gata până la finalul anului 2024. Parcul ar urma să fie terminat cel târziu în toamna lui 2025.

Primăria sectorului 2 va instala panouri fotovoltaice pe 13 şcoli din sector, pentru a reduce cu până la 25% consumul anual de energie electrică. Finanţarea ar urma să vină din fonduri europene, iar investiţia este estimată la 5,5 milioane de lei. În anul 2022, cumulat, cele 13 şcoli din sectorul 2 implicate în proiect au înregistrat un consum mediu total anual de
729,80 MWh.

Primăria Municipiului Bucureşti împreună cu asociaţia Ecopolis au instalat 44 de senzori pentru monitorizarea calităţii aerului, la spitale şi unităţi de învăţământ din oraş.

ONG-ul EFdeN a lansat proiectul „rCharge cu energie verde“, primul prototip sustenabil de staţie de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice. Acesta se află în campusul Facultăţii de Instalaţii din bulevardul Pache Protopopescu, nr. 66, şi a fost dezvoltat împreună cu Engie Romania şi Primăria Generală a Capitalei prin Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.

Regizorul Alexandru Nagy a pus în scenă, la Opera Naţională Bucureşti (ONB), primul spectacol de operă şi balet cu un decor realizat din materiale reciclabile. Spectacolul a avut premiera pe 1 iulie 2023, iar din toamnă a intrat în stagiunea permanentă a ONB.

Producătorul de profile de lemn compozit (WPC) Bencomp investeşte 10 milioane de lei într-o fabrică la Arad, care va produce brichete din lemn. Compania are deja o unitate de producţie la Buzău, unde sunt programate investiţii de 300.000 de lei pentru utilaje, energie verde şi noi locuri de muncă. În prezent, la fabrica Bencomp din Buzău se produc lunar peste 300 de tone de profile din lemn compozit, pentru care se utilizează peste 270 tone de deşeuri din lemn şi din mase plastice. Tot la Buzău, compania vrea să mai deschidă o fabrică de uşi de lemn compozit, cu o investiţie de 5,5 milioane de lei.

Ingka Investments, divizia de investiţii a grupului Ingka, a cumpărat un parc fotovoltaic de 300 MWp gata de construcţie în România, cu peste 200 de milioane de euro. Proiectul fotovoltaic este situat în judeţul Dâmboviţa şi are o capacitate totală de 300 MWp. Odată operaţional, spre sfârşitul anului 2025, va putea produce suficientă energie regenerabilă pentru echivalentul a aproximativ 170.000 de gospodării din România. Grupul Ingka deţine deja 9 parcuri eoliene în România, cu o capacitate totală de 171 MW. Grupul olandez Ingka este partener strategic al grupului suedez Ikea, cunoscut pentru reţeaua de magazine cu acelaşi nume.

Zece staţii de alimentare cu gaz natural comprimat au fost deschise pe coridorul Arad - Constanţa, unul dintre cele mai tranzitate trasee rutiere din România, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro. Demersul are ca obiectiv creşterea sustenabilă a transporturilor şi reducerea poluării în marile aglomerări urbane. Investiţia a fost implementată de firma Denisson Energy.

Rata de renovare energetică la nivelul construcţiilor din România ar trebui să se tripleze pentru ca România să se alinieze normelor europene, potrivit Asociaţiei pentru Promovarea Eficienţei Energetice în Clădiri (ROENEF).

România reciclează doar 30% din plasticul folosit, potrivit unei analize realizate de Clean Recycle, companie cu statut de OIREP. În aceste condiţii, recent, Comisia Europeană a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje. Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) şi sticlă (42,67%).

Liderii industriei de construcţii au semnat o iniţiativă comună pentru a stimula renovarea clădirilor şi eficienţa energetică în Europa Centrală şi de Est. Este vorba despre Memorandumul de la Forumul pentru Eficienţa Energetică din Europa Centrală şi de Est (Forumul C4E) desfăşurat în Samorin, Slovacia, in perioada 23-26 mai 2023. Semnatarii sunt companiile Daikin, Danfoss, Knauf Insulation, Rockwool, Saint-Gobain, Signify şi Velux. Două treimi din cele 43,6 milioane de locuinţe din clădirile unifamiliale şi multifamiliale din ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) au mai mult de 30 de ani, fiind construite înainte de 1989, conform Observatorului privind fondul de Clădiri ale UE, şi sunt în mare măsură ineficiente energetic.

E-acumulatori.ro, platformă care comercializează soluţii de energii regenerabile şi instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de Autoritatea Fondului de Mediu, a înregistrat în 2022 cele mai bune rezultate din cei zece ani de la înfiinţare, pe fondul exploziei cererii după scumpirea energiei. Compania a încheiat anul cu o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de lei, dublu faţă de nivelul de 26 milioane de lei înregistrat în 2021, cu un profit de 8 milioane de lei.

Olanda a introdus, de la 1 iulie 2023, răspunderea extinsă a producătorului pentru businessurile din domeniul textilelor, care trebuie astfel să se asigure că produsele pe care le pun pe piaţă sunt colectate şi reciclate. Astfel, producătorii, importatorii şi retailerii vor fi responsabili de colectarea şi reciclarea produselor textile şi vor fi obligaţi să raporteze modul în care au monitorizat aceste procese.

Producătorii de ţigări cu filtru, în componenţa căruia intră plasticul, vor fi obligaţi să asigure colectarea deşeurilor rezultate după consum începând cu acest an. Conform Directivei UE 904/2019, filtrele provenite de la produsele din tutun (mucurile de ţigară) reprezintă a doua cea mai răspândită categorie de produse din plastic de unică folosinţă întâlnite, sub formă de deşeuri, pe plajele din Uniunea Europeană, potrivit unui material realizat de Deloitte România.

Curelele de la ceasurile Huawei vor fi făcute din nailon reciclat, ca alternativă sustenabilă la materialele plastice. Demersul a pornit de la ideea că nailonul reciclat contribuie la reducerea deşeurilor din oceane, putând fi transformat şi refolosit pe termen nelimitat.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank