Economia verde

INTERVIU. Pagina verde. Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu: „Lucrăm la un program nou, Rabla pentru tractoare, care va putea fi lansat după rectificarea bugetară“

23.08.2023, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Bugetul autorităţii însumează anul acesta peste 14,5 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru finanţarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor cunoscute, precum şi pentru finanţarea unor programe noi pe care AFM le are în pregătire.

„Casa Verde Fotovoltaice“ este programul care a avut cel mai mare succes dintre toate cele derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), fondurile care i-au fost repartizate fiind epuizate în primele minute de la lansare. Tocmai de aceea, AFM a alocat în acest an un buget-record de 1,75 de miliarde de lei pentru acest program şi ia în calcul să mizeze în continuare pe el.

„Interesul aplicanţilor este mare pentru toate programele desfăşurate de Administraţia Fondului pentru Mediu, având în vedere că bugetul se epuizează la scurt timp de la deschiderea sesiunilor de înscriere. Cel mai solicitat program a fost cel privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, cunoscut publicului larg sub numele de Casa Verde Fotovoltaice“, a spus pentru ZF Laurenţiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM.

Acest program are ca scop eficientizarea energetică la nivelul clădirilor, în vederea reducerii consumului de energie, iar fondurile puse la dispoziţie sunt pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi a livrării surplusului în reţeaua naţională. Finanţarea acordată este în cuantum de 20.000 de lei pentru sisteme de panouri foto­vol­taice cu o putere instalată de minimum 3 kW. Sesiunea de înscri­ere s-a desfăşurat în perioada 19 mai – 29 iunie 2023, cu un buget total alocat de 1,75 de milioane de lei.

Bugetul autorităţii însumează anul acesta peste 14,5 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru finanţarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea progra­melor cunoscute, precum şi pentru finanţarea unor programe noi pe care AFM le are în pregătire.

„Unul din programele noi la care se lucrează în acest moment la Administraţia Fondului pentru Mediu este Rabla pentru tractoare, care va putea fi lansat după ce va avea loc rectificarea bugetară.“ De asemenea, Admi­nistraţia Fondului pentru Mediu are în derulare contracte pentru finan­ţare nerambursabilă sem­nate în anii anteriori. Bugetul de venituri şi cheltuieli al Adminis­traţiei Fondului pentru Mediu pentru anul 2023 este format din venituri proprii, venituri din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, venituri din fonduri externe nerambur­sabile din POR şi venituri pentru investiţii din PNRR.

„Sectorul transporturilor este responsabil pentru un procent semnificativ din emisiile de gaze cu efect de seră, acest procent fiind în continuă creştere, de aceea, una din priorităţile Administraţiei Fondului pentru Mediu este diminuarea poluării aerului din marile aglomerări urbane. Această măsură este implementată prin scoaterea din uz a autoturismelor care nu respectă standardele naţionale şi europene, precum şi prin înlocuirea acestora cu autovehicule nepoluante şi impulsionarea achiziţionării de autovehicule hibride, electrice şi cu pilă de combustie cu hidrogen. Pe lângă aceste programe deja consacrate, de anul acesta desfăşurăm un alt program menit să diminueze poluarea cauzată de traficul auto, care are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare, şi anume Programul privind casarea autovehiculelor uzate - Rabla Local.“

AFM finanţează, de asemenea, informarea publicului cu privire la protecţia mediului înconjurător, astfel că în perioada 03 aprilie – 12 mai 2023 a derulat o sesiune de înscriere a ONG-urilor în programul vizând edu­caţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului, sesiune în cadrul căreia au fost depuse 652 de proiecte.

„De asemenea, în contextul actual, în care prezenţa anima­lelor este tot mai des întâlnită în interiorul culturilor sau aşezărilor, fiind pusă în pericol atât viaţa oamenilor, cât şi a animalelor, în luna aprilie Administraţia Fon­dului pentru Mediu a organizat o sesiune de înscriere pentru Programul vizând protecţia speciilor de faună sălbatică. În cadrul acestei sesiuni s-au înscris 4.546 de persoane fizice şi juridice care au solicitat finanţare în vederea achiziţionării dispoziti­velor destinate reducerii conflicte­lor om-animal (garduri electrice şi alte echipamente – n. red.).“

 

Cum se împart banii?

De la începutul anului 2023 şi până în prezent, AFM a lansat sesiuni de depunere a dosarelor de finanţare pentru programele cunoscute ca Rabla Clasic (cel mai longeviv program finanţat de AFM), Rabla Plus, Prima Conectare, Educaţie şi conştientizare, Protecţia speciilor de faună sălbatică, Rabla Local şi Casa Verde Fotovoltaice.

„Anul acesta, programele Rabla Clasic şi Rabla Plus beneficiază de un buget de 1,34 de milioane de lei şi se desfăşoară în două etape, prima etapă fiind organizată în perioada 24 martie – 30 iunie 2023. Cea de-a doua etapă de înscriere în anul 2023 se va organiza în perioada 01 septembrie – 30 noiembrie 2023, în limita sumelor alocate pentru fiecare categorie de solicitanţi.“

Programul Rabla Local este complementar Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus. În cadrul acestui program, persoane fizice nu sunt obligate să achiziţioneze un autoturism, ci doar să caseze un autovehicul mai vechi de 15 ani pentru a beneficia de suma de 3.000 de lei. Acest program va fi implementat cu ajutorul celor 500 de unităţi administrativ-teritoriale care s-au înscris în cadrul programului şi au semnat contractele de delegare cu AFM.

„Bugetul pentru anul acesta este de 240 de milioane de lei, buget ce va permite casarea a aproximativ 100.000 de autovehicule uzate. Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).“

Pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice, AFM a alocat anul acesta un buget record, respectiv 1,75 de miliarde de lei. Pe lângă beneficiarii persoane fizice, în ediţia aceasta au fost incluse în program şi unităţile de cult, care pot primi 20.000 de lei, cu condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Sesiunea de înscriere s-a finalizat, iar fondurile au fost epuizate integral. Astfel, s-au înscris 86.625 persoane fizice şi 875 unităţi de cult.

„La momentul actual, instalatorii acceptaţi depun garanţia de participare în cadrul programului, urmând ca Administraţia Fondului pentru Mediu să publice în perioada imediat următoare lista cu instalatorii validaţi. Ulterior, va fi permisă selectarea în aplicaţie a unui instalator de către solicitanţii care s-au înscris în program.“

Banii din Fondul pentru Mediu sunt alocaţi pentru proiecte şi programe la începutul fiecărui an, atunci când se realizează bugetul de venituri şi cheltuieli în funcţie de priorităţile, nevoile şi contextul specific al protecţiei mediului înconjurător din România.

„Personal, sunt deschis la nevoile societăţii, de accea în acest an am acordat cel mai mare buget pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice de când se finanţează acest program, în valoare de 1,75 de miliarde de lei, şi am crescut bugetul pentru Programul Rabla Plus pentru că am observat o tendinţă tot mai mare a românilor pentru achiziţionarea de maşini electrice“, spune Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

 

Cine este Laurenţiu-Adrian Neculaescu?

Cu pregătire de economist, fiind absolvent al Universităţii Valahia din Târgovişte, conform propriului CV, Laurenţiu-Adrian Neculaescu a lucrat pe un post de contabil în perioada 2001-2004, iar apoi, vreme de aproape cinci ani, a fost consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei – Direcţia Contractare. Între decembrie 2008 şi iulie 2009 a schimbat departamentul, dar a rămas consilier în acelaşi minister. De la 1 iulie 2009, a preluat rolul de şef serviciu la cancelaria preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Din 2012 până în 2016 a fost director general la Hefaistos, companie cu activitate în domeniul turismului. Pentru o scurtă perioadă de timp, de mai puţin de trei luni, a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, trecând imediat pe aceeaşi funcţie la Ministerul Mediului. Este preşedintele AFM din februarie 2022, devenind al şaptelea ocupant al acestei poziţii într-un interval mai scurt de trei ani.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank