Economia verde

Mesajul României la COP28: „Este necesară o abordare realistă a nivelului de ambiţie al UE privind emisiile de carbon”

21.12.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Evenimentul COP28, cunoscut şi sub titulatura de „Conferinţa părţilor”, a fost găzduit anul acesta în Dubai, reunind un număr-record de 80.000 de participanţi delegaţi, inclusiv 170 de lideri de stat.

Emisiile de carbon nu vor putea fi reduse suficient de mult în termenele-limită stabilite la nivel mondial, astfel că temperatura medie globală va creşte cu 2,5 grade până în 2100 – este premisa care a stat la baza desfăşurării COP28 în 2023, un summit-maraton de două săptămâni al discuţiilor despre lupta contra încălzirii globale.

La discuţii au participat, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, şefi de stat şi de guvern, regi, executivi, miliardari, activişti, lideri din diferite domenii şi diplomaţi din toate colţurile lumii. Conferinţa este unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice din calendarul politic global.

Evenimentul COP28, cunoscut şi sub titulatura de „Conferinţa părţilor”, a avut loc la 31 ani de la convenţia de la Rio de Janeiro din 1992, cea prin care s-a stabilit cadrul instituţional şi procesual pentru desfăşurarea negocierilor şi semnarea de acorduri formale între naţiuni, privind acţiunile necesare în vederea reducerii impactului uman asupra planetei şi limitarea schimbărilor climatice. Conferinţa a fost găzduită anul acesta în Dubai, reunind un număr-record de 80.000 de participanţi delegaţi, inclusiv 170 de lideri de stat. „Privind în ansamblu asupra rezultatelor obţinute în cadrul conferinţei, se poate spune că omenirea continuă să facă paşi importanţi, însă mici, cu un progres marginal, către limitarea impactului activităţii umane asupra mediului. Angajamentele făcute şi ţintele definite, chiar dacă mai ambiţioase, nu sunt încă suficiente pentru a schimba structural evoluţia accelerată a schimbărilor climatice provocate de emisiile activităţii economice”, spune Dragoş Popa, consultant la Roland Berger România, companie de cercetare şi analiză. În cadrul COP28, el a moderat un panel având ca temă economia circulară.

Următoarea conferinţă a părţilor, COP29, va avea loc în Azerbaidjan, în 2024, tot pe final de an, iar COP30 va fi în Brazilia. „Rămâne intactă speranţa că liderii globali, impulsionaţi la nivel naţional şi regional de priorităţile populare, vor reuşi să facă paşii structurali şi transformaţionali necesari pentru a asigura viitorul următoarelor generaţii pe Terra.”

Conform datelor din raportul ONU potrivit căruia statele nu îşi pot atinge ţintele de reducere a emisiilor de carbon în termenele stabilite, omenirea este momentan departe de viziunea din acordul de la Paris din 2015, de a atinge nivelul de zero emisii nete la nivel global până în 2050. „Prin urmare, aşteptările de la conferinţa de anul acesta au fost mai mari ca în alţi ani, negocierile fiind concentrate pe trei planuri”, mai spune Dragoş Popa.

Cele trei direcţii au fost programele concrete de implementare privind reducerile emisiilor la nivel naţional şi regional, angajamente de finanţare pentru investiţii, în special în ţările mai sărace, cele mai afectate de schimbările climatice, şi încheierea unui acord obligatoriu pentru eliminarea completă a combustibililor fosili pe termen lung. România a fost reprezentată la cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP28) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) de preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost reprezentat de ministrul Mircea Fechet, alături de Ionuţ-Sorin Banciu, secretar de stat pentru relaţii internaţionale şi afaceri europene.

„Evenimentul reprezintă cea mai importantă platformă internaţională în domeniul schimbărilor climatice care asigură leadershipul politic, liniile de acţiune, monitorizarea şi examinarea progreselor realizate de către statele participante, în procesul de implementare a obiectivelor stabilite în domeniu”, au transmis reprezentanţii Ministerului Mediului la solicitarea ZF.

Astfel, delegaţia României a transmis mesajul că, alături de statele membre ale Uniunii Europene, în procesul de negociere, urmăreşte îndeplinirea obiectivelor setate, agreate în cadrul Consiliului de Mediu din 16 octombrie 2023, prin concluziile care fac referire la sporirea nivelului mondial de ambiţie în favoarea neutralităţii climatice, eliminarea treptată a combustibililor fosili şi creşterea capacităţii de utilizare a energiei din surse regenerabile, sporirea eforturilor pentru atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea şi finanţarea combaterii schimbărilor climatice pentru a atenua pierderile şi daunele.

„Obiectivele României la COP28 sunt acelea de a promova cât mai eficient nivelul de ambiţie asumat prin actualul NDC (Nationally Determined Contributions – n. red.) al UE, pus în aplicare prin pachetul legislativ «Fit for 55», precum şi importanţa respectării principiilor care au ghidat, până în prezent, politicile UE în domeniul schimbărilor climatice, respectiv: echitate, solidaritate, flexibilitate şi integritate de mediu.”

Totodată, oficialii ministerului de resort spun că „este necesară o abordare realistă a nivelului de ambiţie al UE, pentru prezervarea competitivităţii industriei europene şi din perspectiva posibilului efort financiar care ar putea să revină României în calitate de stat membru, mai ales în contextul crizei energetice şi crizei alimentare”.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank