Economia verde

Pagina verde. Cu cât se plăteşte un job verde: Salariile din sfera sustenabilităţii pleacă de la 600 de euro net şi pot depăşi 1.100 de euro net lunar. „Numărul ofertelor de joburi verzi este în creştere“

05.07.2023, 00:07 Autor: Ramona Cornea

Cele mai mici salarii din domeniu sunt cele ale angajaţilor la început de drum şi pornesc de la circa 3.000 de lei net pe lună ♦ Cele mai mari salarii din acest sector sunt cele care ţin de energia verde, de partea de energie fotovoltaică, care depăşesc 1.000 de euro net pe lună ♦ Candidaţii pentru astfel de poziţii trebuie să aibă studii superioare, tehnice în cazul joburilor în inginerie sau la o facultate de profil, precum biologie, ecologie, ingineria mediului, chimie, agronomie.

Sectorul sustenabilităţii este la început de drum în România, astfel că şi salariile din acest sector sunt în plină evoluţie. Astfel, un job „verde“ vine cu salarii care variază, în medie, între 600 şi 1.100 de euro net pe lună, adică între circa 3.000 de lei şi 5.500 de lei net pe lună, arată datele oferite de platforma de recrutare online BestJobs România.

„Sectorul sustenabilităţii este unul tânăr la noi în ţară, fiind într-o continuă evoluţie. Pe BestJobs, numărul ofertelor de joburi verzi este în creştere, în linie cu dezvoltarea în cadrul companiilor a departa­mentelor dedicate, dar şi cu reglementările la nivelul Uniunii Europene, privind încălzirea globală, poluarea cu plastic, sustenabilitatea în agricultură, trecerea la energie regenerabilă etc.“, a explicat Ana Vişian, marketing manager în cadrul BestJobs România.

Cele mai mici salarii din domeniu sunt cele ale angajaţilor la început de drum şi pornesc de la circa 3.000 de lei net pe lună, cum ar fi poziţia de trainee CSR sustenabilitate. Cele mai mari salarii din acest sector sunt cele care ţin de energia verde, de partea de energie fotovoltaică, care depăşesc 1.000 de euro net pe lună, adică mai mult de 5.000 de lei net.

Candidaţii pentru poziţiile „verzi“ de acest tip trebuie să aibă studii superioare, tehnice în anumite cazuri, studii în domenii precum biologie, ecologie, ingineria mediului, chimie sau agronomie.

„Candidaţii căutaţi pentru astfel de roluri trebuie să dovedească o bună înţelegere a legislaţiei şi a contextului din industrie legat de sustenabilitate, pentru a dezvolta strategii şi direcţii. Astfel, ei trebuie să aibă studii superioare, tehnice în cazul joburilor în inginerie sau la o facultate de profil, precum biologie, ecologie, ingineria mediului, chimie, agronomie. În plus, un nivel de experienţă mediu, acreditare şi cunoaşterea limbii engleze la nivel avansat sunt în topul cerinţelor menţionate de angajatori“, a explicat Ana Vişian.

 

Cum arată salariile în sustenabilitate şi ce condiţii trebuie să îndeplinească candidaţii?

TRAINEE CSR SUSTENABILITATE: 600 euro net/lună:

Profilul candidatului:

Studii superioare finalizate în domenii conexe: ingineria mediului, sustenabilitate, ecologie şi protecţia mediului etc.

♦ Adaptabilitate, proactivitate, comunicare, deschidere la nou, respectarea termenelor, creativitate, putere de convingere, gândire analitică, orientare spre performanţă şi rezultate.

Activitate la job:

♦ Implementează proiectele de sustenabilitate şi mediu ce sunt declinate din strategia companiei, colaborează cu liderii de procese şi implementează tehnologii de economie circulară.

 

RESPONSABIL DE MEDIU: 750 euro net/lună

Profilul candidatului:

♦ Absolvent studii superioare de specialitate: biologie, ecologie, ingineria mediului, chimie, agronomie

♦ Permis de conducere categoria B

♦ Cunoaşterea legislaţiei privind protecţia mediului.

Activitate la job:

♦ Deplasarea pe teren în punctele de lucru şi şantierele beneficiarilor pentru prelevarea de probe aferente factorilor de mediu analizaţi, raportare.

 

INGINER SISTEME DE PANOURI FOTOVOLTAICE: 1.100 euro net/lună

Profilul candidatului:

♦ Studii superioare, pregătire şi experienţă în domeniul instalaţiilor electrice pentru a gestiona proiectele şi instalările de sisteme panouri fotovoltaice

♦ Abilităţi organizatorice foarte bune, comunicare, abilităţi de prezentare.

Activitate la job:

♦ Organizează activităţile zilnice de instalare a sistemelor de panouri fotovoltaice.

♦ Asigură suportul tehnic echipelor de montaj.

 

TEHNICIAN SISTEME FOTOVOLTAICE: 1.000 euro net/lună

Profilul candidatului:

 Permis categoria B

♦ Flexibilitate şi disponibilitate de deplasare în ţară.

♦ Studii pe profil electromecanic: profesională / liceu / postliceală

♦ Acreditare instalator pentru sisteme fotovoltaice solare - Cod COR 74103.

Activitate la job:

♦ Asamblarea şi instalarea elementelor structurilor metalice, mentenanţă.

 

INSPECTOR PROTECŢIA MEDIULUI: 950 euro net/lună

Profilul candidatului:

♦ Studii superioare finalizate (preferabil tehnice)

♦ Curs Responsabil de mediu şi Specialist în managementul deşeurilor

♦ Atenţie la detalii, seriozitate, capacitate bună de comunicare scrisă şi orală, integritate, loialitate, capacitate de analiză şi sinteză a informaţiilor.

Activitate la job:

♦ Responsabil de gestiunea deşeurilor generate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru toate activităţile şi punctele de lucru

 

TEHNICIAN MICROBIOLOG/MICROBIOLOG: 850 euro net/lună

Profilul candidatului:

♦ Student sau absolvent de facultate: biologie, biochimie, biotehnologie, tehnologia produselor alimentare, medicină veterinară.

♦ Cunoaşte şi respectă cerinţele Sistemului de Management de Calitate, a cerinţelor SR EN ISO/CEI, a procedurilor de laborator.

Activitate la job:

♦ Prepararea mediilor de cultură în conformitate cu procedurile în vigoare, analiză, raportare.

 

SPECIALIST SUSTENABILITATE: 900 euro net/lună

Profilul candidatului:

♦ Diplomă de licenţă în ingineria mediului sau domenii tehnice conexe

♦ Cunoaştere foarte bună a legislaţiei specifice

♦ Cunoştinţe excelente de aplicaţii MS Office (Excel, PowerPoint)

♦ Cunoaşterea limbii engleze – avansat.

Activitate la job:

♦ Dezvoltă şi asigură implementarea strategiilor de sustenabilitate.

 

Sursa: BestJobs

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank