Economia verde

Pagina verde. Cum influenţează dezvoltarea economică a unei ţări gradul de poluare? Nivelul PIB-ului dictează calitatea aerului

09.04.2023, 10:53 Autor: Alina-Elena Vasiliu

„România este o ţară dezvoltată, dar cu un grad de poluare specific ţărilor subdezvoltate. Suntem o pată neagră pe harta Europei“, spune Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu.

Cu cât o ţară este mai dezvoltată din punct de vedere economic, cu atât şi gradul ei de poluare este mai scăzut, deoarece o parte din investiţiile pe care le fac companiile au în vedere şi reducerea impactului asupra mediului. Este concluzia unui studiu realizat de platforma de conţinut pentru investitori Visual Capitalist.

Astfel, India, o ţară în curs de dezvoltare cu un număr mare de locuitori, are cel mai poluat aer dintre cele 30 de ţări incluse în Indexul Comerţului Sustenabil, selectate în funcţie de dinamica activităţii comerciale. Cauzele sunt multiple.

„Arderile din agricultură, ale biomasei şi cele pentru gătit, precum şi emisiile vehiculelor agra­vează problema. India este, de asemenea, al doilea mare consuma­tor de cărbune şi nu are standarde stricte în ceea ce priveşte emisiile în industrii precum cea a metalelor sau în rafinăriile de petrol“, se arată în comentariul Visual Capitalist.

La polul opus se află Noua Zeelandă, cu aerul cel mai puţin poluat, conform studiului realizat pe baza Indexului Comerţului Suste­nabil.

„Calitatea bună a aerului de acolo se datorează pe de o parte densităţii scăzute a populaţiei şi geografiei insulei, dar şi structurii curenţilor care ajută la dispersia poluanţilor. Pentru a reduce însă şi mai mult factorii poluanţi, Noua Zeelandă a impus ca vehiculele să îndeplinească standarde mai stricte în ceea ce priveşte emisiile.“

Ţările cu un PIB mic tind să înregistreze niveluri mai ridicate de poluare deoarece prioritizează nevoile de bază în faţa necesităţilor de a implementa tehnologii care să reducă impactul asupra mediului înconjurător şi care sunt specifice mai degrabă statelor înstărite.

Cum ar înclina balanţa în cazul României, ţinând cont de acest două aspecte – dezvoltarea economică şi gradul de poluare?

„România este o ţară dezvoltată, dar cu un grad de poluare specific ţărilor subdezvoltate. Suntem o pată neagră pe harta Europei“, spune Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu.

Bucureştiul, de exemplu, este unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa şi se numără printre aglomerările urbane pentru care România se află în proces de infringement cu Comisia Europeană încă din 2011 pentru depăşiri constante ale cantităţilor de particule fine în mişcare aflate în aer, potrivit datelor ONG-ului de mediu Ecopolis.

Arderile de gunoaie, traficul intens şi praful de pe şantiere sunt doar trei dintre principalele cauze care fac uneori ca aerul să fie de-a dreptul irespirabil în oraş şi chiar şi în case. În general, cel mai rău este toamna, iarna şi primăvara, când oamenii circulă intens cu maşinile şi când au loc arderile de gunoaie.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank