Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

28.06.2023, 00:03 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Producătorii de băuturi care se încadrează în normele Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) pot semna, începând cu data de 20 iunie 2023, contractele cu RetuRO Sistem Garanţie-Returnare, administratorul SGR, în platforma online. Înregistrarea în baza de date a Sistemului de Garanţie-Returnare şi semnarea contractelor cu administratorul sistemului reprezintă o obligaţie legală. Până în acest moment, s-au înscris în platforma RetuRO 63.233 de operatori economici (comercianţi şi producători), dintre care 1.557 sunt producători. Din totalul operatorilor economici aflaţi în sistem, peste 42.000 au parcurs toate etapele procesului de înregistrare.

Regizorul Alexandru Nagy pune în scenă la Opera Naţională Bucureşti (ONB) primul spectacol de operă şi balet cu un decor realizat din materiale reciclabile. Spectacolul va avea premiera sâmbătă 1 iulie 2023, de la ora 18:30, iar din toamnă va intra în stagiunea permanentă a ONB.

Retailerul de bricolaj Brico Dépôt, deţinut de grupul britanic Kingfisher, a deviat de la depozitele de deşeuri şi a reciclat 83% dintre deşeurile generate în România în perioada 1 februarie 2022 – 31 ianuarie 2023. La nivelul subsidiarei locale, 87% din electricitatea obţinută şi folosită provine din surse regenerabile.

Principalele bariere care îi împiedică pe români să recicleze mai mult sunt distanţa mare faţă de centrele de colectare (36%), faptul că firma de salubritate nu preia separat deşeuri reciclabile (34%) şi lipsa de încredere că deşeurile sunt reciclate corect (22%), arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research.

Brandul local de produse home & deco din in Genuin, pornit în Braşov, lansează o gamă de perne decorative umplute cu textile reciclate şi învelite în in, pentru a promova economia circulară. Fondatorii afacerii – Oana şi Lucian Opriş, Cristina şi Nicolae Mihai – spun că au în vedere şi instalarea unor panouri fotovoltaice şi investiţia în maşini electrice pentru livrări şi montaje.

Elevi din 35 de şcoli din judeţele Suceava, Mureş şi Bistriţa au colectat împreună cu profesorii coordonatori 25.000 de kilograme de deşeuri din natură pe 10 iunie 2023, aceasta fiind astfel cea mai mare ecologizare de pe traseul Via Transilvanica. Desfăşurată simultan în 110 localităţi de pe traseul Via Transilvanica din judeţele amintite, acţiunea de ecologizare a implicat 1.400 de elevi, autorităţi locale şi centrale.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank