Economia verde

Pagina verde. EcoNews ZF

20.03.2024, 00:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Ordinul nr. 85/2024 pentru reglementarea aspectelor referitoare la raportarea privind durabilitatea emis de Ministerul Finanţelor a introdus prevederea potrivit căreia entităţile de interes public şi societăţile listate la bursă sau cu capital de stat, care îndeplinesc anumite condiţii, trebuie să întocmească raportul de sustenabilitate pentru anul financiar 2024, cu obligaţia de depunere în anul 2025. Ordinul stabileşte şi alte categorii de entităţi ce vor fi obligate să întocmească raportul de sustenabilitate, însă pentru anii financiari 2025, 2026 şi 2028, în funcţie de tipul societăţii obligate spre raportare.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 15 martie 2024 legea pentru stoparea risipei alimentare, astfel că, de acum, magazinele sunt obligate să vândă alimentele aflate aproape de termenul de expirare la preţuri reduse.

Raiffeisen Bank România şi Junior Achievement (JA) România au lansat Eco-nomie pentru comunitatea ta, o iniţiativă educaţională care îşi propune să crească nivelul de conştientizare în rândul elevilor cu privire la problemele de mediu specifice comunităţii lor. Până pe 10 mai, liceele din toată ţara pot participa la proiectul Eco-nomie pentru comunitatea ta prin organizarea de activităţi la clasă – studii de caz sau exerciţii de lucru în echipă prin intermediul cărora elevii înţeleg semnificaţia unor concepte specifice, precum ciclul de viaţă al produsului, principiul celor 9R, amprenta ecologică, economie verde – şi prin înscrierea a cel puţin un proiect, dezvoltat în echipă, care să pună în evidenţă soluţii pentru probleme de mediu din comunitate, precum şi capacitatea tinerilor de a deveni agenţi ai schimbării în comunităţile lor. Cele mai bune proiecte propuse de licee vor fi desemnate la finalul lunii mai, în urma unui proces de jurizare, şi vor beneficia de sprijin financiar în valoare totală de 61.000 de lei.

Piaţa smartphone-urilor recondiţionate este în creştere la nivel local, peste 60% dintre români exprimându-şi interesul de a cumpăra un smartphone recondiţionat. Anul trecut, 3% dintre români au achiziţionat un dispozitiv recondiţionat, potrivit studiului „Piaţa Telefoniei Mobile Second-Hand”, realizat de Kantar în peste 12 ţări europene, inclusiv România.

RetuRO, administratorul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), extinde capacitatea centrului regional din localitatea Bonţida, judeţul Cluj, primul spaţiu industrial care a fost deschis în cadrul programului, în noiembrie 2023, pentru numărarea şi sortarea ambalajelor SGR colectate la nivel naţional. Astfel, spaţiul logistic din judeţul Cluj ajunge de o suprafaţă totală de peste 7.100 mp. În prezent, cele două centre regionale RetuRO deschise în ţară – la Bonţida, judeţul Cluj, şi la Giarmata, judeţul Timiş - pot procesa împreună aproximativ 1,5 miliarde de ambalaje pe an. În următoarele trei luni, RetuRO pregăteşte şi deschiderea centrelor regionale din judeţele Braşov, Ilfov, Dolj, Bacău şi Prahova

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank