Economia verde

Pagina verde. Ministerul Dezvoltării: Fondurile pentru Valul Renovării au fost deja accesate, plăţile s-au făcut

23.08.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Aproximativ 3.300 de clădiri se află în acest moment în stadiul de eficientizare energetică şi consolidare prin programul Valul Renovării prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), spune Ministerul Dezvoltării.

Plăţile pentru finanţarea proiectelor care ar urma să fie realizate prin pro­gramul Valul Renovării, prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezili­enţă (PNRR), au fost deja făcute, iar beneficiarii au început să implementeze lucrările, spun reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA).

„Conform informaţiilor postate pe pagina web a MDLPA, unde au fost publicate toate cererile care au obţinut aprobarea pentru accesarea fondurilor, vă transmitem faptul că fondurile alocate Componentei 5 – Valul Renovării au fost deja accesate, fiind efectuate şi plăţi în acest sens. Cu privire la organizarea licitaţiilor pentru selectarea firmelor de construcţii şi a furnizorilor de materiale, vă transmitem că aceasta cade exclusiv în sarcina beneficiarului contractului de finanţare“, au spus reprezentanţii Ser­viciului comunicare din cadrul Ministe­rului Dezvoltării, la solicitarea ZF.

Aproximativ 3.300 de clădiri se află în acest moment în stadiul de eficientizare energetică şi consolidare prin programul Valul Renovării prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), spune Ministerul Dezvoltării. Prima rundă de depunere a cererilor de finanţare s-a încheiat pe 30 mai 2022, iar a doua rundă s-a încheiat pe 23 octombrie 2022. În cadrul celor două runde de atragere de fonduri au fost depuse 3.245 de cereri.

Bugetul total alocat din PNRR apelurilor de proiecte aferente Investiţiei 1 din cadrul Componentei 5 – Valul Renovării este de 2,17 miliarde de euro. De asemenea, pe lângă fondurile aferente PNRR, se asigură supracontractare cu 30%, respectiv 651 de milioane de euro, rezultând un buget de circa 2,821 miliarde euro, ce vor asigura tranziţia către un fond construit rezilient şi verde.

Pentru accesarea banilor pot aplica autorităţile publice centrale, autorităţile şi instituţiile locale şi entităţile create ca parteneriate între acestea, cu condiţia să fie din acelaşi judeţ.

Prin programul Valul Renovării, Ministerul Dezvoltării finanţează integral lucrările, iar locatarii şi administraţiile publice locale nu sunt nevoite să asigure cofinanţare. Prima solicitare de plată pentru un proiect finanţat prin Valul

Renovării din PNRR a fost autorizată în august 2022 şi a vizat reabilitarea şi eficientizarea termică a clădirii primăriei din Fălticeni, judeţul Suceava.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank