Economia verde

Pagina verde. Raport AerLive: Dispozitivele de ardere de uz casnic, autovehiculele, instalaţiile industriale şi incendiile forestiere sunt surse comune de poluare a aerului. Cei mai vulnerabili în faţa poluării sunt copiii, ei având de zece ori mai multe şanse decât un adult să fie afectaţi de poluare

10.01.2024, 17:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Transportul, încălzirea locuinţelor şi managementul deşeurilor sunt activităţile cele mai poluatoare la nivel de oraş, arată datele din raportul AerLive pentru anul 2023, cu privire la calitatea aerului din Bucureşti.

Autovehiculele personale sunt responsabile pentru 60,7% din totalul de emisii de CO2 provenite din transportul rutier european, iar în prezent, în Europa, fiecare maşină personală transportă în medie 1,7 persoane, ceea ce înseamnă că cele mai multe maşini din UE circulă cu un singur pasager, fapt care contribuie la aglomeraţia din trafic şi, în consecinţă, la gradul ridicat de poluare.

„Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an 7 milioane de oameni mor ca urmare a poluării aerului. Poluarea aerului creşte semnificativ riscul de a dezvolta unele patologii cronice sau acute, pornind de la afecţiunile pulmonare, mer­gând până la cele cardiace sau oncologice. Dincolo de efectele resimţite imediat asupra sănătăţii, poluarea aerului creşte necesi­tatea unor tratamente cauzate de aceste patologii, odată cu ele creşte numărul de spitalizări, creşte mortalitatea prema­tură, scade calitatea vieţii“, arată raportul amintit.

Efectele poluării sunt modulate de reacţia individuală a persoanei expuse, de tipul substanţei poluante, de perioada de expunere sau de bolile preexistente asociate. Cei mai vulnerabili în faţa poluării sunt copiii, ei având de zece ori mai multe şanse decât un adult să fie afectaţi de poluare.

Poluarea aerului este contaminarea mediului interior sau exterior cu orice agent chimic, fizic sau biologic care schimbă caracteristicile naturale ale atmosferei. Dispozitivele de ardere de uz casnic, autovehiculele, instalaţiile industriale şi incendiile forestiere sunt surse comune de poluare a aerului.

„Substanţele poluante sunt acele substanţe care au un efect negativ asupra stării de sănătate sau asupra mediului înconjurător. Acestea pot fi sub formă solidă, lichidă sau gazoasă. Substanţele poluante pot fi naturale sau antropogene (cauzate de activitatea umană)“, se mai arată în raport.

AerLive este unul dintre proiectele majore ale ONG-ului Ecopolis, fiind vorba de o platformă care a descoperit fenomenul de ardere a deşeurilor din jurul Bucureştiului. Prin astfel de studii, Ecopolis arată că cetăţenii sunt expuşi aproape zilnic poluării agresive sub diferite forme. Arderile de gunoaie, traficul intens şi praful de pe şantiere sunt doar trei dintre principalele cauze care fac uneori ca aerul să fie de-a dreptul irespirabil în oraş şi chiar şi în case.

Aerlive.ro a lansat în martie 2023 aplicaţia de mobil Aerlive, menită să aducă cetăţenii mai aproape de informaţiile legate de aer. Este o aplicaţie care cuprinde atât datele în timp real de la senzorii din Bucureşti şi Cluj-Napoca, cât şi statistici şi analize privind calitatea aerului şi alte informaţii utile pentru cetăţeni. În 2023, platforma de senzori Aerlive a înregistrat o dublare a senzorilor de monitorizare, prin integrarea datelor din 44 de senzori instalaţi împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti la şcoli şi spitale din Bucureşti. În 2023 reţeaua Aerlive a ajuns la 120 de senzori de monitorizare a calităţii aerului, care măsoară PM 10, PM2,5 şi PM1.

Pe lângă monitorizarea calităţii aerului, platforma Aerlive a mai avut şi alte iniţiative. Una dintre ele este proiectul „Opreşte motorul!“, care propune adoptarea unor reglementări ferme pentru interzicerea staţionării voluntare cu motorul pornit.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank