Economia verde

Pagina verde. Sebastian Enache, Monsson: Deschidem al treilea centru de pregătire a forţei de muncă pentru instalarea panourilor fotovoltaice în Arad şi încă unu la Galaţi anul viitor

31.05.2023, 18:00 Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu

În ultimii 13 ani, Monsson a pregătit peste 14.000 de cursanţi în centrele proprii, observând că există o cerere în creştere din partea oamenilor care vor să se califice în această meserie.

Grupul Monsson, cel mai mare dezvoltator local de proiecte de energie verde, pregăteşte forţă de muncă specializată pentru insta­larea panourilor fotovoltaice în cele două centre de formare pe care le are în România, la Constanţa şi la Petroşani, ca răspuns la deficitul de personal din acest domeniu.

„Deschidem al treilea centru de pregătire în Arad, lângă cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, şi încă unu la Galaţi anul viitor. Am avut şi şoferi de TIR, militari, navi­gatori care au devenit instalatori de panouri fotovoltaice. În centrul din Petroşani au venit peste 500 de mineri, iar în momentul de faţă majoritatea fie sunt angajaţi în firmele de instalare panouri fotovoltaice, fie au propria firmă sau lucrează în industria eoliană“, a spus Sebastian Enache, business development manager la Monsson, în cadrul videoconferinţei ZF/Raiffeisen Bank „Economia Verde: panourile fotovoltaice – viitorul producţiei de energie?“.

În ultimii 13 ani, Monsson a pregătit peste 14.000 de cursanţi în centrele proprii de instruire, observând că există o cerere în creştere din partea oamenilor care vor să se califice în această meserie.

„Sper ca până la finalul anului să introducem 20 de meserii noi, care să reprezinte de fapt viitorul industriei energetice regenerabile din România.“

Unul din aspectele la care Monsson lucrează, tot în ceea ce priveşte forţa de muncă, este încurajarea companiilor care furnizează servicii de montaj a panourilor fotovoltaice de a-şi califica forţa de muncă pentru a lucra într-un mediu sigur.

„La nivelul ţării sunt doar 1.900 de angajaţi calificaţi pe instalarea de panouri fotovoltaice, dar la cât se instalează în momentul de faţă în România, există cel puţin 5.000 de oameni care fac lucrul acesta. Deci nu toţi sunt calificaţi pe meseria respectivă, chiar dacă aceştia se pricep. Este o problemă care trebuie luată în considerare şi este o oportunitate pentru instalatorii de panouri fotovoltaice să-şi dezvolte activitatea, şi să nu o vadă doar ca pe o activitate temporară.“

Monsson deţine mai multe parcuri eoliene şi fotovoltaice în România şi are în continuare planuri de a investi în baterii pentru stocarea energiei, în proiecte de hidrogen şi proiecte integrate.

„Este foarte important să înţelegem acest lucru: cu cât o să avem în România mai multă energie regenerabilă integrată cu baterii şi hidrogen, cu atât o să fim mai puţin dependenţi de tot ce se întâmplă în jur.“

Sebastian Enache a mai subliniat că, dacă în trecut raportul dintre eolian şi fotovoltaic era 30% fotovoltaic şi 70% eolian, până în 2030 România o să aibă 60% fotovoltaic şi 40% eolian.

„Energia solară, ca putere instalată, va fi mai mare, deoarece soare avem peste tot în ţară, spre deosebire de vânt, care este doar în anumite zone, plus că avem prosumatori care au crescut vertiginos. Ce vedem noi este de fapt o nouă industrie.“

Piaţa numără în prezent peste 5.000 de angajaţi în zona de eolian şi fotovoltaic pe partea de mentenanţă şi pe zona de construcţie, potenţialul fiind de a ajunge la 20.000 de locuri de muncă până în 2030.

„Ar trebui îmbunătăţită partea de susţinere a prosumatorilor după etapa de instalare. Începem să avem producţie mare din fotovoltaic, din prosumatori. Sunt zeci de mii de panouri instalate, iar în momentul în care ceva se defectează, vedem că nu toate firmele care au construit mai pot fi contactate sau mai sunt dispuse să vină să repare sistemele într-o perioadă scurtă de timp. Din acest punct de vedere cred că trebuie să existe o reglementare sau ar trebuie să existe o mai mare atenţie la calitatea instalării şi la competenţele oamenilor angajaţi să instaleze panouri fotovoltaice“, a mai spus Sebastian Enache.

Controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, Monsson s-a devenit furnizor internaţional de servicii, gestionând acum un portofoliu verde de circa 10.000 MW, jumătate din capacitatea instalată a României.

Una dintre cele mai recente mutări făcute de Monsson pe piaţa locală este achiziţia proiectului Casa cu Lei din Constanţa, o clădire aflată în patrimoniul arhitectural al României.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank