Economia verde

Pagina verde. Studiu AerLive: Luna februarie este cea mai poluată din an. Şcolile şi spitalele au printre cele mai mari grade de poluare

15.11.2023, 19:30 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ România se află pe locul 57 în lume din aproape 200 de state în funcţie de poluarea aerului.

Poluarea maximă zilnică din Bucureşti este de şapte ori mai mare decât valoarea maximă admisă, arată una dintre concluziile studiului AerLive, realizat de ONG-ul Ecopolis, privind datele din senzorii de monitorizare a calităţii aerului.

Acelaşi raport mai arată că luna februarie este cea mai poluată din an, un grad foarte mare de con­tami­nare a aerului cu particulele în sus­pensie fiind înre­gistrat în perimetrul şcolilor, dar şi al spitalelor. Raportul a fost realizat pe baza datelor din cei 44 de senzori din reţeaua AerLive, montaţi la şcoli şi spitale de Ecopolis împreună cu Pri­măria Municipiului Bucureşti.

AerLive este unul dintre proiectele majore ale ONG-ului Ecopolis, fiind vorba de o platformă care a descoperit fenomenul de ardere a deşeurilor din jurul Bucureştiului. Prin astfel de studii, Ecopolis arată că cetăţenii sunt expuşi aproape zilnic poluării agresive sub diferite forme. Arderile de gunoaie, traficul intens şi praful de pe şantiere sunt doar trei dintre principalele cauze care fac uneori ca aerul să fie de-a dreptul irespirabil în oraş şi chiar şi în case.

România se află pe locul 57 în lume din aproape 200 de state în funcţie de poluarea aerului, stând mai bine decât toate ţările din regiune, dar mult mai slab decât cele din vestul şi nordul Europei, potrivit unei statistici din 2020 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Poluarea este un factor major care poate influenţa să­nătatea populaţiei, bolile respiratorii fiind unul dintre efectele calităţii slabe a aerului.

Bucureştiul are opt staţii care monitorizează - teoretic - cât de poluat este aerul din oraş. În realitate însă, şapte din aceste staţii nu au funcţionat anul acesta timp de mai multe luni, iar lipsa datelor a adus României la începutul lunii iunie 2023 un avertisment din partea Comisiei Europene.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank