Economia verde

Previziuni 2024 – Economie verde. Adaptarea la Sistemul Garanţie-Returnare, noi reglementări şi investiţii în reciclare bat la uşă în 2024

03.01.2024, 10:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

După evenimentul major de punere în funcţiune a Sistemului Garanţie-Returnare pe 30 noiembrie 2023, anul 2024 aduce o perioadă de adaptare la principiile acestui model, impactul începând să fie vizibil abia din luna ianuarie, când vor intra pe piaţă cantităţi mai mari de produse etichetate ca având ambalaj cu garanţie.

O altă perioadă de adaptare va fi şi în ceea ce priveşte regulamentele europene care urmează să fie implementate uniform în ţările membre ale Uniunii Europene.

„Scopul este alinierea legislaţiei. Regulamentul nr. 1542/2023 privind bateriile şi deşeurile de baterii, de modificare a Directivei 2008/98/CE şi a Regulamentului (UE) 2019/1020 şi de abrogare a Directivei 2006/66/CE deja intrate în vigoare în vara anului 2023 aduc schimbări semnificative, una dintre ele fiind modificarea obiectivului de colectare a bateriilor de la 45% la 63%”, explică Daniela Dobre, CEO al companiei Green Environment Support, care furnizează consultanţă de mediu pentru agenţii economici.

Anul 2024 se arată la orizont şi cu noi investiţii, planurile companiei GreenWEEE aducând unele dintre cele mai mari proiecte anunţate.

„GreenWEEE, companie care se ocupă cu reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, va inaugura o instalaţie de reciclare a motoarelor şi cablurilor electrice, marcând o premieră în România pentru aceste tipuri de deşeuri. Noua linie are o capacitate anuală de 18.000 de tone şi reprezintă o investiţie de 10 milioane de lei, un pas hotărâtor în direcţia gestionării responsabile a deşeurilor. În plus, compania va deschide oficial în primăvară a treia fabrică în România, în urma unei investiţii de 75 de milioane de lei, crescând astfel capacitatea de reciclare totală la 140.000 tone/an”, spune Marius Costache, director general la GreenWEEE.

Mai mult, GreenGlass, companie care face parte tot din Green Group şi care este condusă tot de Marius Costache, va demara construcţia unei fabrici destinate reciclării sticlei.

„Privim cu încredere la evoluţia României către o societate mai curată şi responsabilă. Odată cu debutul operaţiunilor SGR, eveniment ce joacă un rol fundamental în conturarea peisajului economic şi ecologic, anticipăm o creştere substanţială de reciclare a materialelor precum sticla, PET-ul şi aluminiul. Acest lucru va facilita reintegrarea lor în ciclul de producţie, generând astfel un impact pozitiv asupra mediului şi reducându-se presiunea asupra resurselor naturale”, mai spune Marius Costache.

 

PREVIZIUNI:

@ Se aşteaptă adaptarea cetăţenilor, a comercianţilor şi a producătorilor la Sistemul Garanţie-Returnare, lansat pe 30 noiembrie 2023.

@ Va deveni obligatorie întocmirea rapoartelor de sustenabilitate de companiile cu peste 500 de angajaţi, conform Metodologiei pentru raportarea durabilităţii – Codul român al sustenabilităţii, publicat în cursul anului 2023. Raportul de sustenabilitate vizează trei componente ale unei companii: protecţia mediului, impactul social şi strategia companiei care integrează şi managementul proceselor.

@ Va deveni obligatorie calcularea emisiilor de gaze cu efect de seră conform reglementărilor europene din 2023. Până în 2026, va fi o perioadă de tranziţie, în care companiile vizate va trebui să facă o serie de raportări.

@ Green Group, business activ în domeniul reciclării, va inaugura în 2024 o instalaţie de reciclare a motoarelor şi a cablurilor electrice, iar în primăvară va deschide oficial a trei fabrică din România, la Buzău, în urma unei investiţii de 75 mil. lei. De asemenea, GreenGlass, companie care face parte tot din Green Group, va demara construcţia unei fabrici destinate reciclării sticlei.

 

Surse: Green Environment Support, Green Group

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank