Economia verde

Reportaj. Pagina verde. Ce scoate la iveală o plimbare prin Delta Văcăreşti? Incendiile lasă în urmă terenuri pârjolite, iar Primăria Capitalei încă nu a găsit o soluţie ca să le prevină

24.09.2023, 11:55 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Astăzi, Parcul Naţional Văcăreşti este în gestiunea Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti, un serviciu public de interes local aflat în subordinea Municipiului Bucureşti. Unul dintre planurile administraţiei este să amenajeze pe digul lacului din deltă o pistă pentru biciclete, însă pentru aceasta aşteaptă aprobarea unui plan de management De la începutul anului, au fost strânse 30 de tone de deşeuri din Delta Văcăreşti.

O oază de verde în mijlocul oraşului, Delta Văcăreşti rămâne o soluţie pentru amatorii de viaţă sălbatică, dar aflaţi uneori în imposi­bili­tatea de a pleca prea departe de casă.

Grupuri de tineri, părinţi cu copii, biciclişti, oameni de toate vârstele găsesc în delta aflată nu departe de centrul oraşului un refugiu pentru zilele în care au nevoie de relaxare în natură. Într-o sâmbătă din august, la ora prânzului, un poliţist de la Poliţia Locală se afla în patrulare în zonă, un obicei frecvent pe arealul Deltei Văcăreşti, care le dă un plus de încredere celor aflaţi la plimbare.

Ecourile de la roţile maşinilor care se perindă pe bulevard te fac să-ţi aminteşti că nu ai părăsit totuşi oraşul. Acelaşi efect îl au şi impunătoarele blocuri de locuinţe Asmita Gardens, la doi paşi de pasajul Mihai Bravu. Nu e departe nici mallul Sun Plaza, de la Piaţa Sudului, care se întrezăreşte şi el din spatele vegetaţiei pe măsură ce avansezi în măruntaiele deltei.

Din Delta Văcăreşti se văd impunătoarele blocuri de locuinţe Asmita Gardens, la doi paşi de pasajul Mihai Bravu. Nu e departe nici mallul Sun Plaza, de la Piaţa Sudului, care se întrezăreşte şi el din spatele vegetaţiei.

 

„Deşi locuiesc foarte aproape de Parcul Natural Văcăreşti, locul l-am descoperit cu adevărat în perioada pandemiei, când îmi făcusem un obicei să vizitez regulat delta dintre blocuri. O zonă ascunsă în inima Capitalei, ruptă de agitaţia şi poluarea urbană, unde te poţi întoarce în natură într-un spaţiu care adăposteşte o parte din flora şi fauna specifice zonelor umede. N-aş spune că este un loc neapărat turistic, ci mai degrabă o alternativă de a petrece câteva ore în natură, pe jos sau pe bicicletă, şi în care te poţi lăsa cuprins de bucuria de a descoperi diferite specii de păsări sau pur şi simplu te poţi relaxa după o zi încărcată la serviciu. În mare parte, traseele din Delta Văcăreşti sunt formate natural, dar există şi locuri special amenajate pentru observarea faunei – foişor la nivelul solului sau observatoare la înălţime, iar din loc în loc există şi deschideri către bălţi. Îmi doresc ca zona să rămână una cât mai sălbatică“, spune Cristina, un fan al Deltei Văcăreşti, care alege să meargă frecvent acolo.

Sălbăticia este ceea ce apreciază cei mai mulţi dintre cei care ajung aici, mai ales într-un oraş în care traficul, poluarea şi aglomeraţia fac tot mai dificilă „supravieţuirea“ la ritmul cotidian.

„În Delta Văcăreşti am fost de vreo trei ori anul acesta. E un loc frumos şi relaxant, un fel de parc mai sălbatic, cu poteci pe care să te plimbi la picior sau cu bicicleta. E interesant că ai şansa să vezi tot felul de păsări, iar excursiile organizate pentru copii sunt foarte bine venite. E bine că au fost montate panouri informative, care din păcate sunt distruse din când în când, dar poate ar merita să fie pus şi unul cu istoria locului, ce a fost acolo şi cum a ajuns să fie amenajată delta“, spune Roxana, şi ea o împătimită a escapadelor în natură.

„Cred că ar trebui mai multă pază şi mai multe locuri amenajate pentru relaxare, nişte bănci, o cişmea, un loc de unde să poţi lua apă, de exemplu. Căile de acces nu sunt nici ele suficient amenajate, iar accesul este greoi, mai ales pentru copii, cu biciclete. Un punct de informare ar fi de asemenea util, cu date despre ce poţi vedea în parc într-un anumit moment din an. În fine, e un loc frumos, dar cred că poate fi promovat şi folosit mai mult.“

O plimbare prin deltă este presărată cu indicaţiile înscrise pe panouri – dezintegrate sau mâzgălite în mare parte, în vreme ce, la centrul de informaţii amenajat pentru turişti există riscul să bată vântul, pentru că nu este nimeni care să ofere detalii despre parc.

Tot în august, tot în Delta Văcăreşti, o suprafaţă extinsă din areal purta pecetea unui incendiu de vegetaţie. Doar funinginea neagră mai stătea drept dovadă pentru focul care mistuise zona.

„În data de 17 august a avut loc un incendiu de vegetaţie în arealul parcului. Incendiul a izbucnit în jurul orei 16.30, a fost constatat de îndată de către agenţii de pază ai parcului şi a fost stins la scurt timp de la producere. Nu s-au produs daune la adresa faunei parcului sau distrugeri de infrastructură“, au spus, la solicitarea ZF, reprezentanţii Direcţiei de Presă din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, fără a explica şi care au fost cauzele incendiului.

Nu a fost prima dată când în Delta Văcăreşti au avut loc incendii de vegetaţie. În primăvara anului 2022, peste 15 hectare din Parcul Naţional Văcăreşti au ars ca urmare a unui incendiu. Pentru astfel de situaţii, printre măsurile pe care primăria spunea anul trecut că le are în vedere, se regăsesc suplimentarea serviciului de pază în interiorul parcului şi instalarea unui sistem de monitorizare video, consolidarea actualelor căi de acces pentru utilitarele de intervenţie ISU, deschiderea a două noi căi de acces pe digul lacului, realizarea unei noi rampe de acces dinspre dig în interiorul parcului, precum şi construirea de hidranţi la intrările principale ale parcului.

Astăzi, Parcul Naţional Văcăreşti este în gestiunea Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti, un serviciu public de interes local aflat în subordinea Municipiului Bucureşti. Unul dintre planurile administraţiei este să amenajeze pe digul lacului din deltă o pistă pentru biciclete, însă pentru aceasta aşteaptă aprobarea unui plan de management. Nu este clar însă cine trebuie să-l aprobe.

„Ca urmare a demersurilor Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti (APNV), în anul 2023 a fost aprobat, prin Ordin al Ministrului Mediului, Regulamentul Parcului Natural Văcăreşti (PNV). De asemenea, a fost finalizat Planul de management al parcului, document care se află la momentul de faţă în dezbaterea Consiliului Ştiintific al PNV. APNV asigură în continuare paza PNV (prin şase posturi permanente de pază), precum şi salubrizarea PNV (de la începutul anului fiind colectate aproximativ 30 de tone de deşeuri)“, au transmis reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Administraţia Parcului Natural Văcăreşti monitorizează zilnic fauna parcului, adaugă ei, prin observaţiile de teren ale biologilor şi prin intermediul unor camere de supraveghere a faunei.

„Numeroasele specii observate, precum şi numeroasele exemplare ale acestor specii prezente în parc indică un habitat într-o bună stare de conservare.“

Delta Văcăreşti a fost, în perioada februarie-iunie 2023, loc de desfăşurare a programului Săptămâna Verde pentru unităţi de învăţământ din Bucureşti şi din ţară, elevii mergând acolo pentru a observa flora, fauna, pentru a urca în turnurile de observare şi pentru a lua parte la tururile ornitologice ghidate.

De asemenea, aproximativ 3.000 de oameni au mers vara aceasta în Delta Văcăreşti pentru activităţile de weekend din programul Vara Verde, cu ateliere, tururi şi cursuri diverse.

„În prezent, prioritatea pentru APNV este parcurgerea procedurii de aprobare a Planului de management al parcului, acesta fiind documentul strategic cel mai important pentru administrarea unei arii naturale protejate. Planul de management reprezintă atât baza legală, cât şi baza strategică a oricăror intervenţii majore în arealul PNV din punctul de vedere al reconstrucţiei ecologice (lucrări de decolmatare şi de aducţiune de apă) şi al amenajării (fiind vizată amenajarea unei alei de biciclete pe coronamentul digului lacului).“

Oficialii primăriei mai spun că, în prezent, sunt în lucru realizarea unor instalaţii temporare de mici dimensiuni – punct de informare, foişor pentru activităţi pentru copii, cabine de pază şi panouri informative şi de orientare pentru vizitatorii parcului. De asemenea, este în lucru un sistem de supraveghere a arealului PNV prin camere video.

Amenajarea Parcului Natural Lacul Văcăreşti şi împădurirea a cel puţin zece hectare de teren în această arie naturală protejată unică în Europa era, de asemenea, unul dintre planurile pe care Primăria Bucureşti a anunţat că le are cu banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ca parte a intenţiei de a amenaja în total 185 de hectare de spaţiu verde nou în Bucureşti. Nimic nu s-a întâmplat încă în acest sens.

„Acţiuni majore de împădurire în arealul PNV vor fi realizate după aprobarea Planului de management mai sus amintit“, au adăugat reprezentanţii primăriei.

Parcul Natural Văcăreşti este cel mai mare parc al Capitalei şi singurul parc înfiinţat după 1989. Întins pe o suprafaţă de 183 de hectare, parcul adună 125 de specii de păsări.

Pentru a proteja biodiversitatea şi a menţine comunicarea între specii şi habitate, este nevoie de măsuri de management luate de administraţie, trebuie demolate construcţiile ilegale de pe spaţiile verzi, după cum spunea anul trecut Dan Bărbulescu, directorul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Asociaţia Parcul Naţional Văcăreşti a fost fondată în 2014 şi s-a ocupat de administrarea parcului între 2017 şi 2019 printr-un contract încheiat cu Ministerul Mediului. Contractul a fost anulat ulterior, iar ONG-urile nu au mai avut dreptul de a administra natura. Administraţia Parcului Natural Văcăreşti a fost înfiinţată de Primăria Capitalei la începutul anului 2022 şi a preluat gestionarea deltei.

Parcul Natural Văcăreşti poate fi o adevărată şcoală în aer liber pentru copii cu scopul de a observa varietatea de animale sălbatice, printre care se regăsesc vidre, reptile, păsări de apă existente şi în Delta Dunării, spunea Dan Bărbulescu.

La centrul de informaţii amenajat pentru turişti există riscul să bată vântul, pentru că nu este nimeni care să ofere detalii despre parc.

O plimbare prin deltă este presărată cu indicaţiile înscrise pe panouri – dezintegrate sau mâzgălite în mare parte.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Raiffeisen Bank