Economie circulară

Supliment Sistemul Garanţie-Returnare. Modele de urmat: cum a funcţionat SGR în alte state europene?

12.12.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul al doilea, după Germania, la colectarea de ambalaje, conform datelor anunţate de Ministerul Mediului.

România este a 11-a ţară din Europa care implementează un sistem de tip SGR, după Norvegia, Danemarca, Germania, Belgia, Islanda, Estonia, Slovacia, Republica Cehă, Letonia şi Lituania.

„Dacă ne uităm la celelalte exemple din Europa, în special la ţări precum Norvegia, Germania şi ţările baltice, vedem transformările incredibile pe care SGR le-a adus în aceste ţări. Norvegia, de exemplu, are o remarcabilă rată de returnare şi reciclare de 95% pentru sticlele de plastic şi o comunitate profund dedicată protejării mediului. SGR-ul Germaniei nu doar că a revoluţionat ratele de reciclare, ci şi a remodelat cadrul economic, promovând o economie circulară care apreciază conservarea la fel de mult ca şi consumul. Similar, Lituania şi Estonia au obţinut un succes remarcabil, cu rate de returnare de peste 90% pentru ambalajele de băuturi într-un interval de timp relativ scurt“, spune Gemma Webb, CEO-ul RetuRO, administratorul sistemului în România.

Aceste exemple europene, dincolo de complexitatea şi provocările inerente punerii în funcţiune a SGR, arată că acest proiect merită implementat.

„Pe lângă beneficiile ecologice, SGR promite şi o schimbare culturală profundă către sustenabilitate şi responsabilitate, poziţionând România în fruntea iniţiativelor de economie circulară din peisajul european“, adaugă Gemma Webb.

Pe plan local, nouă din zece români auziseră despre Sistemul de Garanţie-Returnare înaintea implementării lui, însă nu aveau o imagine clară asupra modului de funcţionare a acestuia, potrivit unui studiu derulat de compania de cercetare de piaţă Reveal Market Resources.

„Va fi foarte uşor pentru fiecare cetăţean al României să recicleze de acum înainte. Vom replica în România succesele înregistrate în alte state“, a spus Gemma Webb la evenimentul care a marcat lansarea SGR în România, pe 30 noiembrie 2023.

Prin Sistemul de Garanţie-Returnare, România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul al doilea, după Germania, la colectarea de ambalaje, conform datelor anunţate de Ministerul Mediului. Totodată, România va colecta şi poate recicla de 3,5 ori mai multe ambalaje decât Slovacia, de exemplu, care are de colectat şi reciclat aproximativ 2 milioane de ambalaje pe an, potrivit datelor RetuRO citate de compania de consultanţă de mediu Green Environment Support.

Conform obiectivelor UE, România trebuie să atingă până în 2026 ţinta de colectare şi returnare a ambalajelor SGR pentru producători de 85% pentru ambalaje de tip sticlă, 90% pentru cele din plastic şi 90% pentru metal. În ceea ce priveşte economia circulară, România este abia la începutul tranziţiei de la o economie liniară la una circulară. În prezent, economia românească este circulară în proporţie de doar 1,3%, potrivit datelor Băncii Mondiale.