Energie de la A la Z

Energie de la A la Z. Securitate cibernetică în timpul tranziţiei energetice şi al războiului: „Doar unu din cinci manageri de securitate IT are o strategie clară pentru limitarea atacurilor cibernetice“

01.08.2023, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

ZF continuă campania editorială susţinută de PPC (PUBLIC POWER CORPORATION) prin care dezbate săptămânal cele mai fierbinţi teme din domeniul energetic alături de specialişti din piaţă În episodul de azi analizăm provocările cibernetice cu care se confruntă sectorul energetic pe fondul intrării în reţele a unui număr semnificativ de mici consumatori de energie, dar şi al conflictului de la graniţă.

Accelerarea electrificării con­­sumului de energie, as­censiunea prosumatorilor ca o nouă specie tran­sfor­matoare în peisajul ener­getic european, dar şi războiul de la graniţă sunt factori cel puţin provocatori pentru sis­temele energetice, inclusiv cel al României. Problema este că puţini manageri de IT sunt cu adevărat pregătiţi pentru a traversa în siguranţă această perioadă.

De exemplu, calculele ZF făcute pe baza datelor de la Eurostat arată că la nive­lul anului 2021 doar 25% din consumul fi­nal de energie al UE era asigurat de energie electrică, procentul pentru România fiind de 16%. Ţinta europeană la nivelul anului 2050 este ca procentul electrificării să depă­şească pragul de 50%, ceea ce înseamnă aducerea cât mai multor con­sumatori de energie că­tre reţelele de electri­citate.

„Venirea pe piaţa energiei electrice a multor producători mici aduce un număr ridicat de contoare inteligente şi sisteme de control conectate la internet. Şi dacă istoria ne învaţă corect, atunci aceste multiple dis­pozitive IoT ar putea deveni ţintele hacke­rilor. Din fericire, distribuţia de energie pe scară largă nu va fi afectată cel mai probabil în urma unor asemenea incidente“, spune Silviu Stahie, specia­list în securitate infor­matică la Bitdefender, una dintre cele mai puternice companii de IT dezvoltate din România.

Implementarea inteli­gen­ţei artificiale în sectorul energetic trebuie la rândul ei gestionată cu moderaţie, aplicările posibile ţinând de ameliorarea esimărilor de pro­ducţie şi de consum, lucru tot mai complicat pe fon­dul ascensiunii producţiei de energie verde variabilă şi a prosumatorilor.

„Asta înseamnă luarea în considerare a consumului excesiv din pricina condiţiilor de mediu (caniculă, ger etc.) şi utilizarea în calcule a dispozitivelor de aer condiţionat şi a instalaţiilor de căldură. Aici ar putea apărea o problemă dacă algoritmii greşiţi sau compromişi în urma unui atac vor per­turba echilibrul de consum şi producţie, ceea ce ar putea afecta mai departe stabili­tatea reţelei de distribuţie“, atrage atenţia Silviu Stahie.

Dar dincolo de fenomenele oarecum previzibile care remodelează piaţa de ener­gie, cele imposibil de controlat îşi pun am­pren­ta asupra siguranţei alimentării consu­matorilor, războiul din Ucraina fiind un exem­plu grăitor în acest sens. „Ne putem uita la conflictul din Ucraina pentru a înţe­lege importanţa menţinerii capacităţii de distribuţie şi producţie a energiei electrice. Odată cu începerea războiului propriu-zis, atacurile cibernetice au fost constant dublate de atacuri cinetice care au vizat scoaterea din uz a reţelelor de transport naţional şi a centralelor care asigură producţia de energie.“

Dar de fapt, în cazul Ucrainei, inten­sificarea atacurilor cibernetice a început chiar din 2014, odată cu invazia Rusiei asupra Crimeei. În 2015 şi 2016, Rusia a reuşit să destabilizeze infrastrucura ener­ge­tică a Ucrainei, pentru ca în 2017 să lanseze un virus care a corupt sistemele bancare, dar şi din alte sectoare, rezultând în costuri de miliarde de dolari pentru companiile afectate.

În ciuda acestui context, nivelul de implementare a unor strategii de securitate cibernetică la nivelul companiilor rămâne scăzut, avertizează specialistul Bitdefender, fiind mult spaţiu de îmbunătăţit.

„Un studiu global al Bitdefender derulat în timpul pandemiei arată că trei din patru directori de securitate IT susţin că războiul cibernetic e o ameninţare reală pentru compania în care lucrează, însă doar unul din cinci recunoaşte că nu are încă o strategie clară de a limita acest risc. Atacurile cibernetice avansate urmăresc obţinerea de avantaje faţă de alte ţări şi vizează mai ales accesul la informaţii privilegiate şi la proprietate intelectuală şi la organizaţii şi sisteme cu rol strategic în siguranţa naţională, precum servicii de utilităţi şi la alte infrastructuri critice“, conchide Silviu Stahie.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

Despre Grupul PPC

Prezent în cinci țări din sud-estul Europei și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creștere, care produce, distribuie și furnizează energie electrică către consumatori. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) și România (achiziția Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023). Pe plan local, PPC își propune să continue și să dezvolte ce Enel a construit în ultimii 18 ani, în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienți și servicii cu valoare adăugată. Odată cu finalizarea achiziţiei, Grupul PPC îşi va consolida poziţia în regiune şi va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est.