Eveniment

20 de bănci se bat să vândă pe piaţa externă titluri de 7 mld. euro

12.08.2010, 23:51 22

Ministerul Finanţelor a primit oferte de la aproape 20 de băncipentru intermedierea programului de finanţare externă cu valoareaindicativă de 7 mld. euro pe care România se pregăteşte să-llanseze spre sfârşitul anului, afirmă Bogdan Drăgoi, secretarul destat responsabil cu Trezoreria.
"Avem aproape 20 de oferte, în general de la aceleaşi bănci care aumai participat la selecţiile noastre de aranjori, interesul fiindcam la fel de mare ca în cazul eurobondurilor lansate în martie", adeclarat Drăgoi pentru ZF.
Pentru emisiunea de eurobonduri de un miliard de eu­ro lan­sată înmartie anul acesta se înscriseseră 23 de bănci, pe lis­ta scurtăin­trând Barclays Capital, Citi­bank, Credit Suisse, Deut­scheBank, EFG Eu­ro­­bank/Banc­post, Erste Group/ BCR, HSBC, ING,Société Gé­né­­rale şi UniCredit. În fi­nal au primit mandatulDeutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC, pentru un comi­sion de0,0375%.
Drăgoi spune că în urma alegerii aranjorilor pentru noul program,Finanţele vor sta­bili împreună cu băn­cile respective cărorcate­go­rii de investitori li se vor adre­sa emisiunile de titluriale României şi în ce măsură va fi necesar un roadshow deprezentare.
"Vom vedea împre­ună cu aran­jorii dacă ne vom adresa ace­­loraşicategorii de inves­ti­tori către care mer­geam şi cu eurobon­durilesau vom ex­tinde pla­ja potenţialilor cum­pără­tori. Oricum, eucred că va trebui să mer­gem în road­show, dar vom de­cide după cestabilim para­­me­trii pro­gra­mului. Ar tre­bui să înce­pememisiu­ni­le spre finalul anului."
Cât priveşte maturităţile pe care le-ar putea avea ti­tlu­rile,şeful Trezoreriei spu­ne că acestea vor putea va­ria foarte mult,în funcţie de pia­ţă şi de apetitul inves­ti­torilor faţă deex­pune­rea pe România.
"Tipul acesta de pro­gram ne permite flexibilita­te ma­­ximă şi înprivinţa ma­tu­rită­ţi­lor şi a valutelor în care ne vomîm­pru­mu­ta. Sigur, noi vom în­cer­ca să extindem ma­turităţilecât de mult vom pu­tea, însă rămâne de văzut cât interes va existape piaţă pentru a finanţa România pe 7 - 10 ani."
Ministerul Finanţelor a în­chis luni lista băncilor in­te­re­­sa­tesă participe la ad­mi­­nis­trarea programului.
Procesul de selecţie se desfăşoară într-o singură rundă, după carevor fi anun­ţate una sau mai mul­te bănci câştigă­toare, fiindprevăzut să dureze ma­­ximum 10 zile lucrătoare.
Printre criteriile de se­lec­ţie figurează şi par­ti­ci­pareabăn­cilor respec­ti­ve pe piaţa primară şi se­cun­dară a titlurilorde stat ro­mâneşti şi planurile vi­itoa­re în acest sens. Astfel,vor fi luate în cal­cul volumele achiziţiilor făcute pe piaţaprimară la licitaţiile de obligaţiuni de stat derulate din ianuarie2009 până la sfârşitul lunii iunie 2010.
De asemenea, Finanţele vor ţine cont de strategiile pe care băncileparticipante le propun pentru dezvoltarea pieţei se­cun­dare atitlurilor de stat, precum şi de activitatea de tran­zac­ţionare pepiaţa secundară a eurobondurilor româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO