Eveniment

7% din merele produse local se duc in scoli

7% din merele produse local se duc in scoli
19.08.2009, 18:50 50

Un mar pe zi pentru fiecare elev din clasele I-VIII, asa cum isi propun autoritatile sa ofere incepand din acest an scolar, ar costa Ministerul Agriculturii, cel responsabil cu proiectul privind incurajarea consumului de fructe in scoli, pana la 12 mil. euro si inseamna un stoc de 34.000 de tone de mere, adica 7% din productia anuala a Romaniei.

„Prima etapa a acestui program are in vedere 100 de zile de scolarizare in perioada noiembrie 2009-martie 2010, practic 100 de mere pentru fiecare din cei 1,7 milioane de elevi de generala. Din calculele noastre reiese ca in acesta perioada, fiecare elev va primi 20 kg mere", a declarat Cornel Panda, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii.

Programul, implementat de catre Consiliul Uniunii Europene, se va intinde pe o perioada de patru ani, Comisia Europeana urmand sa aloce in fiecare an 4,9 mil. euro, restul sumei fiind suportata de la bugetul de stat, potrivit consilierului din Ministerul Agriculturii.

Pentru crearea stocurilor de mere se vor organiza licitatii la nivelul cosiliilor judetene, locale sau la cele ale sectoarelor din Bucuresti, la care vor participa producatori locali.

Cei care castiga licitatia se vor ocupa si de distributia merelor in scoli. 

Autoritatile au decis ca in anul scolar 2009-2010 sa se acorde cate un mar elevilor din clasele I-VIII din invatamantul de stat si privat, in limita unei valori zilnice de 0,30 lei/elev. Acest lucru inseamna ca, la un numar mediu de cinci mere pe kg, cum a calculat ministerul, tona de mere s-ar putea ridica la 1.500 de lei (357 de euro), iar valoarea totala pentru primul an in care va fi implementat programul s-ar putea ridica la 12 mil. euro, aproape jumatate din suma urmand sa fie restituita de la Comisia Europeana.

La nivel national, productia totala de mere se ridica la 500.000 de tone, pe o suprafata cultivata de 58.000 de hectare. „Consumul de mere pe cap de locuitor este de aproximativ 30 kg, ceea ce inseamna ca anual importam circa 100.000 de tone de mere", spune Aurel Tanase, presedintele patronatului din industria de legume si fructe Romconserv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO