Eveniment

Activitatea CROMA, interzisa temporar

03.05.2004, 00:00 17



Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a interzis temporar exercitarea activitatii de catre societatea de asigurare-reasigurare Croma S.A. Interdictia vine ca urmare a faptului ca societatea nu a indeplinit masurile prevazute in planul de redresare solicitat de CSA inca din 2003, ceea ce a facut ca situatia sa financiara sa nu se imbunatateasca.



Compania de asigurare Croma a fost infiintata in 1997 de Mircea Lucescu, care a investit in aceasta afacere cateva sute de mii de dolari. Din luna ianuarie a anului trecut, compania are ca actionari grupul israelian Kolal BV, cu 82% din actiuni si Blocul National Sindical, cu 10%. Fondatorul a ramas cu un procent de numai 6%.



Tot din 2003 compania, care si-a marit succesiv volumul primelor brute incasate (de la aproape 42 miliarde lei in 2001 la 77 mililarde lei in 2002), dar a si inregistrat pierderi tot mai mari (12,5 miliarde lei in 2001 si respectiv 19,188 miliarde lei in 2002) a intrat in vizorul CSA, ca urmare a nerespectarii legislatiei in vigoare privind activele admise sa reprezinte rezervele tehnice ale asiguratorului care practica asigurari generale, regulile de dispersare a plasamentelor si coeficientul de lichiditate.



CSA i-a cerut firmei sa prezinte un plan de redresare financiar care prevedea limitarea volumului de prime brute subscrise pe o anumita perioada, interzicerea vanzarii sau reinnoirii contractelor de asigurare de un anumit tip, interzicerea efectuarii unor anumite investitii, precum si majorarea capitalului social. In urma analizelor efectuate, CSA a constatat ca aceste conditii nu au fost duse la indeplinire.



Conform raportarilor transmise de societate, coeficientul de lichiditate la data de 31 ianuarie 2004 era de 0,21, sub limita minima admisa. Gradul de acoperire a rezervelor cu activele admise era, pe 31 decembrie 2003, de 61,4%, de asemenea sub limita admisa.



CSA a dispus ca societatea de asigurari-reasigurari ramane raspunzatoare de administrarea portofoliului de contracte de asigurare in vigoare, fiind obligata sa aduca la cunostinta asiguratilor sai continutul deciziei adoptate de Comisie in legatura cu compania in cauza.



In evidentele CSA sunt inregistrate de 27 de sesizari facute de asigurati si pagubiti ai Croma, care au solicitat despagubiri in valoare totala de aproximativ 835 milioane lei si 10.750 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO