Eveniment

Adevărul despre finanţele României în 2023: derapajul este la cheltuieli şi nu la venituri. Companiile şi-au făcut treaba, şi-au achitat taxele, dar statul a cheltuit cu 3 mld. euro mai mult la şase luni

Marcel Boloş

Marcel Boloş

Autor: Ramona Cornea, Răzvan Botea

07.08.2023, 00:08 12751

Cum verifică opinia publică dacă guvernul Ciolacu ia măsurile de desfiinţare de posturi de conducere, agenţii, direcţii şi servicii dacă aproape toate ministerele mari sunt opace când vine vorba de publicarea structurii posturilor pe fiecare direcţie, agenţie sau serviciu din minister?

Coaliţia de guvernare PSD-PNL vine cu două seturi de măsuri pentru a corecta derapajul bugetar din prima jumătate din an. Primul set de măsuri, şi cel mai masiv, este despre creşteri de taxe şi taxe noi. Al doilea set de măsuri este pe partea de economii la bugetul de stat. Cifrele din execuţia bugetară la şase luni arată însă limpede: problema este la cheltuieli, şi nu la venituri. La şase luni din 2023, guvernul trebuia să colecteze 50 mld. euro şi a colectat 49, aproape de ţintă. La cheltuieli însă, nerealizarea este triplă.

În acest context, se pune întrebarea: de ce ia guvernul mai multe măsuri pe partea de venituri decât ia pe partea de cheltuieli?

Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Marcel Boloş au prezentat săptămâna trecută setul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor de la stat. Ca opinia publică să poată verifica ceea ce a spus premierul Ciolacu privind reducerea numărului de şefi de serviciu şi restructurarea administraţiei prin impunerea unui număr minim de angajaţi la un serviciu, schemele de personal din ministere, agenţii ar trebui să fie transparente. Dar nu sunt.

Doar la Ministerul Finanţelor există un număr alocat pe fiecare departament şi - surpriză - se şi vede de ce celelalte ministere nu s-au conformat: pentru că altfel s-ar vedea câţi angajaţi sunt, de exemplu, la departamentele de comunicare. Departa­mentul de comunicare de la Ministerul de Finanţe are 17 angajaţi, cât unele dintre cele mai mari redacţii de presă scrisă din România acum.

În rest, la alte ministere mari examinate de ZF, informaţiile fie pur şi simplu lipsesc cu totul, fie sunt foarte vagi şi s-a publicat doar numărul de referenţi, directori, şefi de serviciu etc.

Cum poate verifica opinia publică dacă se vor lua într-adevăr măsurile anunţate?

„Nu ai cum să verifici. Trebuie să-i crezi pe cuvânt că s-au reorganizat. Nici companiile de stat nu oferă informaţii detaliate despre structura organizaţională.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO