Eveniment

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Negocierile pe revizuirea PNRR s-au încheiat

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor...

Autor: Cosmin Pirv

16.11.2023, 14:11 136

Negocierile pe revizuirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-au încheiat, iar noul plan nu va conţine procentul care vizează sistemul public de pensii, a anunţat joi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

„Negocierile pe revizuirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-au încheiat, la acest moment se află între serviciile CE noul plan naţional al României, de ce spun noul plan, pentru că acest plan revizuit include o finanţare suplimentară de 1,4 miliarde de euro pe capitolul RePowerEU care va fi parte integrantă din PNRR”, a declarat Adrian Câciu.

Acesta susţine că noul PNRR ar putea fi aprobat la începutului lunii decembrie.

„Estimăm ca această dezbatere interservice în cadrul Comisiei să se încheie undeva în jurul datei de 21-22 noiembrie şi aprobarea în ECOFIN, pentru că planurile naţionale de redresare şi rezilienţă se aprobă de către Consiliul de miniştri de finanţe, să aibă loc la începutul lunii decembrie, dacă nu mă înşel pe data de 8 sau 9 decembrie va fi acest ECOFIN”, a adăugat ministrul.

El susţine că în noul PNRR nu se va mai regăsi procentul de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii.

Adrain Câciu a vorbit şi despre gradul de absorbţie a fondurilor europene.

„Din perspectiva absorbţiei de fonduri europene, am făcut şi o serie de informări la nivelul Guvernului, la acest moment România are rambursate 85% din fondurile alocate. La momentul când discutăm, la CE sunt spre decontare 2 miliarde de euro, ce ar însemna echivalentul a 92% absorbţie, cu ceea ce ne-am propus la nivelul lunii noiembrie să depunem către CE 1,4 miliarde de euro, dar acestea se vor deconta anul viitor, unde după trimetrsul I 2024 gradul de absorbţie pe care îl ţintim este de 98%”, a mai spus ministrul.

El a mai precizat că, din perspectiva noiului cadru financiar multianual 2021-2027, sunt apeluri lansate de peste 16 miliarde de euro şi sunt în pregătire apeluri de încă 9 miliarde de euro, „astfel încât la final de an foarte mulţi beneficiari să poată să depună proiecte pe noul cadrul financiar multianual”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO