Eveniment

Adrian Sârbu: Au aprobare Ursula von der Leyen şi Josep Borrell de la Putin pentru aderarea Ucrainei şi R. Moldova la UE?

Adrian Sârbu: Au aprobare Ursula von der Leyen şi Josep Borrell de la Putin pentru aderarea Ucrainei şi R. Moldova la UE?

Autor: Gabriela Antoniu

09.11.2023, 12:03 291

Nemo: R. Moldova şi Ucraina au calea deschisă la aderarea la UE. La mai bine de un an după ce au primit statut de candidat la aderare, Ucraina şi R. Moldova au primit invitaţii să înceapă negocierile. Moldova trebuie să se axeze pe reglementările financiare, dar la fel ca şi Ucraina, şi pe combaterea corupţiei. Ursula von der Leyen i-a promis Moldovei că va fi membră a familiei europene.

Adrian Sârbu:  De ce azi R. Moldova şi Ucraina sunt în faţă, în condiţiile în care Ucraina e în război cu Rusia? Moldova, cum o vezi tu intrată în UE când Transnistria e a ruşilor? Păi cum intră Moldova în UE altfel decât cu aprobarea lui Putin?

Nemo: Păi, s-a mai întâmplat asta.

Hofi: Borrell a şi zis că nu e o problemă.

Adrian Sârbu: Nu e o problemă, nu? Deci, doamna von der Leyen şi dl. Borell au aprobare de la Putin. Că dacă nu au aprobare, nu cumva i-au dat prin băţul prin gard şi Putin are un prilej să explodeze Transnistria şi să ne vină bombardeaua rusească la 200 de km de România?

Hofi: Haideţi, vine bombardeaua...

Adrian Sârbu: Nu vine, nu? Acum e nord-coreeană, că au muniţie nord-coreeană şi au şi drone din Iran pe care le-au descoperit şi prin România

Hofi: Unde?

Adrian Sârbu: Din greşeală le-au descoperit nişte ţărani pe câmp şi nu ştiau ce sunt şi cu ocazia asta a aflat şi Armata Română că sunt drone. Dar eu te întreb: de ce această invitaţie nu a venit acum 15 ani, în 2008, când Ucrainei i-a fost refuzat la Bucureşti, prin cârdăşia Merkel, Sarkozy, Putin, Berlusconi, mari oameni de stat, i-a fost refuzat accesul în UE şi accesul în NATO? Că NATO aduce UE, UE n-aduce NATO.

Hofi: Pentru că atunci UE reprezenta o anumită elită

Adrian Sârbu: Şi de ce atunci României... chemaţi-l pe Traian Băsescu să vă spună ce i-a spus Merkel: „Nu te mai ocupa tu de Moldova, lasă că ne ocupăm noi. Adică le-o livrăm ruşilor înapoi. Vedem noi care e trade-off-ul”, da? Acum 15 ani trebuia să avem această veste de la UE, aderarea Moldovei, o avem astăzi şi eu vă spun că sunt îngrijorat. Nu vă supăraţi pe mine. Nu atât de îngrijorat cât ar putea să fie dl. Iohannis. Că a fost la un moment dat foarte îngrijorat.

Nemo: Priveşte cu îngrijorare.

Adrian Sârbu: Privea, nu era şi îngrijorat, nu?

Nemo: Doar priveşte cu atenţie şi îngrijorare-.

Adrian Sârbu: Eu în locul domnului Iohannis.... A dat vreun comunicat în legătură cu chestia asta, aderarea Moldovei?

Nemo: E la Bruxelles acum

Adrian Sârbu: Nu trebuia preşedintele României, care e atât de pro Moldova, să dea un comunicat, sau dl. Ciolacu din Egipt, în care să spună: „Salut intrarea Moldovei în UE, pentru care noi, românii, ne-am luptat DELOC de 30 de ani”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO