Eveniment

Aerul conditionat aduce 35 mil. euro in conturile Muntenia Sud si facturi cu 11% mai mari pentru casnici

Aerul conditionat aduce 35 mil. euro in conturile Muntenia Sud si facturi cu 11% mai mari pentru casnici

Vanzarea aparatelor de aer conditionat este influentata si de pretul energiei electrice consumate

11.08.2008, 19:31 13

Tradusa in bani, aceasta diferenta inseamna aproximativ 1,3 milioane de euro (4,3 mil. lei) in plus fata de o perioada normala la factura lunara a casnicilor din Capitala si incasari de 122,3 milioane de lei pentru Electrica Muntenia Sud doar pentru trei luni de caldura exclusiv din facturile platite de populatie.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, nivelul incasarilor a crescut cu 10%, atat datorita unui consum estimat mai mare de energie, precum si cresterii preturilor la energie de la 1 iulie.
"In cazul consumatorilor casnici, estimam o crestere de 7,4% a consumului de energie inregistrat in Bucuresti pentru vara anului 2008 fata de vara anului 2007, de la o medie lunara de comsum de 123.219 MWh la 132.337 MWh, anul acesta", spun reprezentantii Electrica Muntenia Sud.
Comparativ cu anul trecut, cand a fost inregistrat un consum record de energie la nivelul Capitalei din cauza temperaturilor desebit de ridicate, cresterea de anul acesta este mult mai mica. De exemplu, in iulie anul trecut in Bucuresti media de consum era depasita cu 50% din cauza utilizarii excesive a aparatelor de aer conditionat sau a ventilatoarelor pe timpul caniculei. La nivel national, in luna iulie, consumul casnic a crescut anul trecut cu 21% fata de aceeasi perioada din 2006.
Astfel, tinand cont de pretul reglementat pe kWh pentru segmentul casnic (0,3125 lei/kWh pentru lunile iulie-august 2008 si de 0,2993 lei/kWh pentru iunie 2008 si vara anului trecut), cele trei luni din vara lui 2008 aduc incasari de 122,3 milioane de lei (35 mil. euro) pentru Electrica Muntenia Sud, in crestere cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Consumul de energie in perioada verii a inregistrat o crestere de aproximativ 11,7% in comparatie cu perioada cand aparatele de aer conditionat, care genereaza un consum semnificativ in perioadele cu temperaturi ridicate, nu sunt necesare. Valoarea facturilor emise pentru consumatorii casnici in timpul verii fata de o perioada de consum normal creste, de obicei, cu 11,3%", mai spun reprezentantii Electrica Muntenia Sud.
Potrivit jucatorilor de pe piata de electrocasnice, piata aparatelor de aer conditionat se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro, din care mai bine de jumatate din volum este realizat in Capitala.
Potrivit datelor furnizate de companie, in 2007 consumul casnic inregistrat la nivelul Bucurestiului a fost de 1.417,18 GWh.
"Din acest volum, 476.150 MWh, reprezentand 36,5% din consumul anual total, a fost inregistrat pe perioada verii", au mai precizat sursele citate.
Electrica Muntenia Sud se afla de la inceputul lunii iunie, anul aceasta, in portofoliul grupului italian de utilitati Enel, prezent pe piata locala si prin intermediul fostelor Electrica Banat si Dobrogea.
Statul italian a platit direct statului roman, in luna aprilie a acestui an, 394,8 mil. euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, considerata a fi cea mai valoroasa dintre filialele Electrica.
La inceputul lunii iunie, anul acesta, tranzactia a fost finalizata, Enel ajungand la o participatie de 64,4% in urma derularii unei majorari de capital de 425 mil. euro.
"Pentru a raspunde la cresterea consumului de energie in zona Bucurestiului precum si pentru a imbunatati starea retelei, Enel Romania a anuntat recent planul de modernizare pentru reteaua Electrica Muntenia Sud, pentru urmatorii trei ani, cu investitii de aproximativ 220 de milioane de euro in perioada 2009 - 2011, ca parte a planului de investitii pentru urmatorii 15 ani, ce totalizeaza un miliard de euro", au mai spus reprezentantii companiei.
Electrica Muntenia Sud a inregistrat anul trecut afaceri de 450 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO