Eveniment

AFP citează Ziarul Financiar: "circul politic" mutilează economia românească

 AFP citează Ziarul Financiar: "circul politic" mutilează economia românească

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2012, 19:01 434

Revenirea economiei româneşti după doi ani de recesiune severă este în pericol, căzând victimă unei crize politice ce durează de mai multe luni, scrie AFP, care citează un mesaj transmis liderilor politici de oamenii de afaceri prin intermediul Ziarului Financiar: "Încetaţi circul, încercaţi să construiţi ceva!".

Premierul Victor Ponta a indicat FMI-ului că guvernul său este hotărât să continue reformele de reducere a cheltuielilor şi să respecte planurile de vânzare a unor participaţii la companiile majore din sectorul energetic care subminează revenirea economiei. Însă analiştii consideră că politicile economice sunt "îngheţate", ţinute ostatice într-un război politic în care coaliţia de guvernare social-liberală încearcă, de şase săptămâni, să-l înlăture de la putere pe preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu.

Majoritatea românilor care au votat luna trecută într-un referendum controversat au ales înlăturarea lui Traian Băsescu, însă validitatea referendumului este controversată. Încertitudinile sunt adâncite de acuzaţii că judecătorii care stabilesc validitatea sunt intimidaţi.

"Încetaţi circul, încercaţi să construiţi ceva", a îndemnat recent Ziarul Financiar, dând astfel voce exasperării comunităţii de afaceri, notează AFP.

"Economia este blocată, banii nu mai circulă, administraţia publică este şi ea blocată, deciziile importante sunt amânate şi nu sunt încheiate contracte majore", a afirmat Doru Lionachescu, analist la Capital Partners.

Prima victimă a luptelor politice este leul, care şi-a pierdut aproape 5% din valoare în ultimele săptămâni. Deprecierea va duce la creşterea preţurilor combustibililor şi a altor produse importate.

"Criza politică şi instabilitatea pe care a adus-o ar putea determina pe unii oameni de afaceri să amâne deciziile de a investi în România", a atenţionat un diplomat occidental.

FMI, care are o misiune de evaluare în România, şi-a declarat îngrijorarea privind disputele politice şi a îndemnat guvernul să se concentreze pe reformele economice.

"În ultimii ani, România a progresat în revenirea din criza financiară, iar economia a progresat în stabilizarea inflaţiei şi a bugetului, dar actualele turbulenţe afectează economia", a declarat negocietorul şef Erik de Vrijer. El a adăugat că încrederea investitorilor şi poziţia României pe pieţele financiare au fost subminate, iar costurile de finanţare au crescut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO