Eveniment

Agricultura: Bruxellesul ne-ar putea penaliza cu 42 mil. euro

01.03.2010, 23:06 21

Comisia Europeana vrea sa penalizeze Romania cu 42 mil. euro,adica 10% din suma destinata subventiilor directe la hectar pentru2007. Propunerea de la Bruxelles a fost influentata de o serie denereguli descoperite in urma platilor efectuate pe suprafata inanul 2007, care tin in special de erori in declararea suprafetelorde teren agricol.

"Vom trimite CE o scrisoare de conciliere pentru reducereacorectiei de la 42 mil. euro la putin peste 2 milioane de euro. Maimult, dupa primul an in care s-au acordat plati directe la hectar,procentul de eroare s-a diminuat cu 50%, ceea ce inseamna ca sieventualele penalizari atat pentru nereguli, cat si pentruintarzierea platilor din 2008 pana in prezent vor fi mai mici", adeclarat Florin Faur, directorul general al Agentiei de Plati siInterventie pentru Agricultura (APIA).

Daca va fi aplicata, sanctiunea va consta in nerambursareaacestei sume alocate de la bugetul de stat. Acest lucru inseamna cao parte din bugetul ministerului se va indrepta catre platasubventiilor restante.

Ciolos a cerut remedierea deficientelor de laAPIA

Recent, comisarul european pe agricultura Dacian Ciolos a trimiso scrisoare prin care cerea remedierea deficientelor infunctionarea sistemului prin care APIA acorda subventiile europene."Pentru a evita alte posibile penalitati, trebuie urgent saactualizam baza cu imagini (ortofoplanuri), sa avem digitizati100.000 de kilometri patrati, sa finalizam controalele printeledetectie la cei 96.000 de fermieri si sa rezolvam problemaresursei umane. Regulamentul european spune ca un functionartrebuie sa primeasca 250 de dosare, iar in unele oficii sunt si 900de dosare pe om", explica Faur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO