Ambasadorul Norvegiei: Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. E o nebunie!

12 apr 2013 Autor: Radu Bostan

Øystein Hovdkinn, ambasadorul Nor­vegiei, consideră că România are un potenţial enorm în energie şi agricultură, dar că situaţia actuală din industria alimentară este un adevărat paradox.

„Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar im­portaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie“, a spus am­ba­sa­dorul în cadrul unei conferinţe de presă în care norvegienii au anunţat o finanţare ne­ram­bursabilă de 306 mil. euro  pentru România.

Şi Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari agricultori români, care deţine grupul Racova Com Agro Pan din Vaslui, spunea în mai multe rânduri că România nu are o agricultură reală, care să asigure necesarul de consum intern, şi a ajuns să importe cireşe din Africa de Sud şi fasole din Etiopia.

Lipsa de industrializare din agricultură se vede clar în structura exporturilor şi a importurilor de produse agroalimentare. Dacă circa jumătate din exporturi sunt acoperite de marfa brută tranzacţionată bursier precum grâul, porumbul sau seminţele de floarea soarelui, în structura importurilor o greutate mai mare o au produsele finite.

Spre exemplu, două dintre produsele cu cea mai mare greutate în totalul importurilor au fost carnea de porc şi zahărul. „Vrem ca România să devină la fel de prosperă ca ţările din Vest, iar astfel să putem face mai multe afaceri împreună“, a mai spus Øystein Hovdkinn. Ambasadorul a precizat că 16 firme cu capital norvegian sunt prezente pe piaţa românească, însă majoritatea sunt companii mici, printre investitorii mai mari din România numărându-se Orkla Foods (indus­tria alimentară) sau R&M Ship Interior (construcţia navelor).
 

306 mil. euro pentru proiecte în energie, sănătate, justiţie sau cultură pe eeagrants.org

România va primi 306 milioane de euro finanţare nerambursabilă de la Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru a implementa proiecte în domenii precum energia, justiţia sau cultura, cu scopul de a reduce disparităţile economice şi sociale şi de a întări relaţiile bilaterale cu statele din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS).
Printre proiectele implementate în anii anteriori cu asistenţă financiară de la Norvegia, Islanda şi Liechtenstein se numără extinderea reţelei de canalizare în comuna constănţeană Cumpăna şi restaurarea muzeului ASTRA din Sibiu.

Companiile private pot beneficia de finanţare cuprinsă între 50.000 de euro şi 1,5 milioane de euro, nivelul cofinanţării fiind în jur de 50%, dar mai mult pentru companiile mari. Perioada de înscriere pentru acest program se încheie pe 15 iulie. Celelalte programe vor fi lansate până la sfârşitul anului, implementarea proiectelor urmând să se desfăşoare până în 2016. Ministerul Afacerilor Europene va raporta anual statelor donatoare asupra stadiului în care se află fiecare proiect contractat. Fondurile disponibile României în perioada 2009-2014 sunt de trei ori mai mari decât cele alocate pentru perioada anterioară, 2007-2009. România este al doilea beneficiar de grant-uri de la statele AELS, după Polonia, căreia îi sunt alocaţi 578,1 milioane de euro. Cine vrea fonduri trebuie să intre pentru informaţii pe site-ul www.eeagrants.org.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.04.2013

 
Cuvinte cheie:
ambasadorul Norvegiei
, Øystein Hovdkinn
, alimente
, agricultură
, Porumboiu
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 4 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (4):
Jo - 18 aprilie 2013, 10:29

Tepes, Fii mai concis. Explica.Te referi la agricultura Norvegiei care este atat de subtila incat e aproape inexistenta ??????? sau la ce te referi?. In principiu ,de la tarile nordice are chiar si Germania de invatat.

gennius - 13 aprilie 2013, 15:57

adevarul este ca agricultura trebuie subventionata de stat,iar pentru industrializare este nevoie de finantare pe termen lung.Din pacate la noi in agricultura se lucreaza cu mijloace de 2 secole in urma.Cei care ar lucra pamantul, sant prea saraci,pentru a cumpara mijloacele necesare.

bogdan - 12 aprilie 2013, 09:44

Corect este: "Ati fi putut hrani 80 de milioane de oameni, daca ati fi fost norvegieni, dar nefiind, v-a mancat in * sa intrati in UE, aia in care pe noi nu ne-a mancat sa intram si bine-am facut, si de-asta importati de la ei doua treimi din ce mancati".

tepes - 12 aprilie 2013, 09:22

Ia mai du-te drq de norvegian imputit. Cand aud de astia imi vine sa borasc.....mai ales ca am trait 1 an in magnifiaca norvegica, daca arunci o privire "behind the scenes" te ingrozesti....si dau sfaturi la altii

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide