Eveniment

Amendamentele pentru schimbarea legii spaţiilor verzi duc în derizoriu ideea de dezvoltare a reţelei verzi din oraşe

Amendamentele pentru schimbarea legii spaţiilor verzi...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

30.06.2023, 08:30 170

♦ Votul parlamentar pentru adoptarea proiectului legii spaţiilor verzi a fost amânat, la presiunea publică ♦ Între amendamentele propuse se numără micşorarea procentului minim obligatoriu de spaţiu verde cu acces public de la 30% la 10% şi încurajarea înlocuirii spaţiilor verzi reale cu spaţii construite sau amenajate fără vegetaţie, precum platforme betonate sau jardiniere.

Noile amendamente aduse la legea spaţiilor verzi reprezintă o amputare a infrastructurii verzi, spun specialiştii din domeniul arhitecturii, urbanismului şi amenajării peisajului. Proiectul de lege care trebuia votat miercuri în Camera Deputa­ţilor, după ce fusese discutat în Comisia de mediu, a fost scos de pe ordinea de zi, însă oamenii din domeniu spun că aceasta nu reprezintă o soluţionare.

„Doar s-a încetinit mersul lucru­rilor, nu am scăpat de problemă. Prin amendamen­tele introduse, fiecare persoană privată poate face ce vrea pe spaţiul verde pe care îl deţine. Până acum, administraţia publică avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte respectarea aspectului zonei şi a anumitor reguli care ţin de mediu şi de comunitate“, spune Diana Cules­cu, preşedintele Asocia­ţiei Peisagiştilor din România.

Printre măsurile invocate în amenda­men­tele propuse se numără eliminarea pro­tecţiei pentru spaţiile verzi private, inclusiv prin neinven­ta­rierea acestora în Registrul Local al Spaţiilor Verzi; micşorarea procen­tu­lui minim obligatoriu de spaţiu verde cu acces public de la 30% (conform formei adop­tate de Senat) la 10%, dar fără acces public; încurajarea înlocuirii spaţiilor verzi reale cu spaţii construite sau amenajate fără vege­taţie, precum platforme betonate sau jardiniere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO