Eveniment

Analiştii de la Barclays constată că progresele înregistrate în privinţa companiilor de stat au fost dezamăgitoare

Analiştii de la Barclays constată că progresele înregistrate în privinţa companiilor de stat au fost dezamăgitoare

Analiştii Barclays susţin că anularea recentă a privatizării Oltchim a amintit de eşecul privatizării Cuprumin. Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

19.10.2012, 00:06 374

Parametrii fiscali s-au îmbunătăţit şi România ar putea să se încadreze în ţinta de deficit bugetar stabilită la 2,2% din PIB, însă creşterea economică a încetinit în 2012, iar progresele înregistrate în procesul de privatizare şi de selecţie a managerilor pentru companiile de stat sunt slabe, în timp ce reformele în domeniul sănă­tăţii şi educaţiei sunt lente, consideră analiştii Barclays, una dintre cele mai mari bănci din lume după active.

"În general, progresele înregistrate în privinţa companiilor de stat au fost foarte descurajatoare. Eforturile de privatizare au fost dezamăgitoare. Au existat opinii care au indicat că privatizările, în contextul financiar actual, nu ar fi fezabile. Anularea recentă a privatizării Oltchim a amintit de eşecul privatizării Cuprumin în 2012. De asemenea, au mai existat eşecuri în vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni în diferite companii, cu excepţia vânzării cu succes a pachetului minoritar de 15% din Transelectrica din luna martie", se arată în cel mai recent raport al băncii britanice Barclays privind România.
O alternativă la privatizarea companiilor de stat este îmbunătăţirea managementului acestor firme, respectiv angajarea unor manageri privaţi, însă analiştii Barclays au adus în atenţie incertitudinea care planează şi asupra succesului acestui proces.
Programul de investiţii publice şi atragerea de fonduri europene rămân "anemice", nu progresează, iar recenta suspendare a transferurilor de fonduri din cauza neregulilor este un pas înapoi, se mai arată în raportul băncii.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, Barclays consideră că ţinta setată pentru acest an la 2,2% din PIB (aproximativ 13 mld. lei) este pe cale să fie atinsă, ceea ce este important, având în vedere că va fi respectată cerinţa ca deficitul să fie sub 3% din PIB, astfel ca România să iasă din procedura de deficit bugetar excesiv. Până la sfârşitul lunii august deficitul bugetar a fost ţinut sub control, ajungând la 1,17% din PIB.
Barclays aminteşte de intenţia Guvernului de a reduce treptat deficitul bugetar la sub 1% din PIB până în 2015, însă analiştii băncii presupun că deficitul se va menţine în apropierea nivelului de 3% din PIB pentru a susţine o creştere economică puternică, astfel că datoria publică ar putea să depăşească, în timp, pragul de 40% din PIB.
Incertitudini politice pe final de an
Barclays consideră că alegerile parlamentare din decembrie ar putea să ducă la instabilitate politică.
Analiştii băncii remarcă temperarea "ciocnirilor publice" între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, însă consideră că tensiunile politice vor reveni odată cu alegerile parlamentare.
Controversele legate de formarea noului guvern ar putea să ducă la o perioadă de incertitudini după alegeri. Iar o întârziere în formarea guvernului ar fi "nefericită", pentru că finalizarea bugetului pentru 2013 a fost amânată până după alegeri, aminteşte Barclays.
Bugetul pentru anul viitor va fi prezentat la 15 zile după instalarea noului guvern rezultat din alegerile programate în decembrie, derogarea faţă de termenul legal de 15 octombrie fiind convenită cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, după cum au anunţat oficialii guvernamentali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO