Eveniment

Analistii vad investitii straine la jumatate fata de 2008

02.02.2009, 19:29 25

Investitiile straine directe realizate in Romania in acest an ar putea cobori la jumatate fata de valoarea aferenta anului 2008, prognozele analistilor mergand pana la 4-5 mld. euro, unul dintre factorii de influenta fiind recesiunea globala care determina multinationalele sa-si reduca cheltuielile.

Pentru anul trecut, previziunile privind nivelul investitiilor straine directe merg spre 9-10 mld. euro, in urcare fata de valoarea din 2007, cand au depasit 7 mld. euro. Investitiile straine directe au provocat o surpriza in 2008, ramanand la un nivel ridicat chiar si in ultimele luni ale anului, cand activitatea economica a incetinit si se anticipa o amanare a planurilor de investitii.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, se asteapta in acest an la investitii straine directe de circa 4-5 mld. euro si mizeaza pe o pondere de circa 50-55% a creditelor intragrup. "Este de asteptat ca si in sectorul bancar sa avem unele majorari de capital care vor fi contabilizate ca investitii straine directe. Cu sau fara criza financiara si economica, era de asteptat ca in anii care urmeaza sa creasca aportul dividendelor si profiturilor repatriate la deficitul de cont curent, fenomen normal observat si la nivelul altor tari", a afirmat Dumitru. El a dat ca exemplu Cehia, care desi are excedent comercial, inregistreaza deficit de cont curent datorat dividendelor si profiturilor repatriate aferente investitiilor straine directe.
O viziune mai optimista are Florian Libocor, economistul-sef al BRD-GSG, care estimeaza pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 5-7 mld. euro, fata de nivelul de circa 9 mld. euro, prognozat pentru anul trecut. "Cele mai dinamice componente urmeaza sa fie profitul reinvestit si participatiile de capital. Investitiile straine vor continua sa fie o sursa sanatoasa de finantare a deficitului de cont curent", a explicat Libocor.
In primele 11 luni ale anului trecut, investitiile straine directe au ajuns la 8,6 mld. euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 51,3%, iar creditele intragrup au fost de 48,7%. Investitiile au coborat in noiembrie 2008 cu 21% fata de perioada similara din 2007. In conditiile in care multinationalele repatriaza profiturile obtinute pe plan local, investitiile straine, considerate o sursa de finantare sanatoasa, pun presiune pe adancirea dezechilibrului extern.
In perioada ianuarie-noiembrie 2008, investitiile au acoperit in proportie de 54% deficitul de cont curent. Datele BNR privind evolutia deficitului de cont curent din 2008 au indicat o imbunatatire reflectand tendinta de ajustare care ar fi fost mult mai accentuata fara dezechilibrul bugetar. Continuarea acestei tendinte si in 2009 nu va putea sa fie evitata deoarece resursele externe nu vor mai fi atat de generoase, facand imposibila finantarea unui nivel de circa 14% din PIB. In aceste conditii analistii au indicat necesitatea unei corectii a deficitului de cont curent spre 10% din PIB sau chiar sub acest nivel.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO