Eveniment

Anca Dragu a fost recomandată pentru poziţia de Guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova pe filiera Cioloş-Maia Sandu

Anca Dragu a fost recomandată pentru poziţia de...

Autor: Cristian Hostiuc

22.12.2023, 18:35 1404

Anca Dragu a fost recomandată şi a venit pe poziţia de Guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova pe filiera Dacian Cioloş - Maia Sandu, au menţionat pentru ZF surse bancare. 

Anca Dragu, fost ministru de Finanţe în guvernul Cioloş şi preşedinte al Senatului în guvernarea PNL/ USR a fost propusă şi votată vineri de către Parlamentul de la Chişinău în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova. 

Foto: Maia Sandu. 

Această numire se discuta de mai mult timp şi totul a pornit de la disputa dintre Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, cu guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova Octavian Armaşu. 

Acesta era guvernator din 2018, dar nu avea o relaţie bună cu Maia Sandu, unul dintre subiecte fiind cazul furtului de 1 mld. de dolari din băncile comerciale din Republica Moldova de către un grup condus de Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, consideraţi capii acestei imense fraude, conform presei de la Chişinău. 

Joi, Octavian Armaşu a fost demis de către Parlament, iar vineri Anca Dragu a fost propusă şi votată guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova în locul lui.

 

Foto: Octavian Armaşu. 

Anca Dragu a fost susţinută şi de Bucureşti pentru preluarea acestei poziţii. Banca Naţională a menţionat că îi va acorda toată asistenţa dacă va cere acest lucru. 

Dacian Cioloş a adus-o în 2016 minsitru de Finanţe de la Bruxelles, unde lucra la Comisia Europeană. 

Anca Dragu, în vârstă de 51 de ani, a terminat Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori în cadrul ASE Bucureşti în anul 1996.

Între 1999 şi 2000, ea a urmat un program de studii postuniversitare în domeniul politici economice şi afacerilor internaţionale la Universitatea Georgetown din SUA. În anul 2007, a obţinut titlul de master în politici publice de la SNSPA Bucureşti, iar în 2010 obţine titlul de doctor în ştiinţe economice de la Academia de Studii Economice Bucureşti.

La începutul carierei profesionale Anca Dragu a fost economist în cadrul Băncii Naţionale a României între anii 1996 şi 2001, iar apoi a lucrat timp de 12 ani în cadrul Fondului Monetar Internaţional, între 2001 şi 2013. De-a lungul anilor, Anca Dragu a ţinut o relaţie apropiată cu BNR. 

Între 2013 şi 2015, ea a ocupat postul de analist economic în cadrul Comisiei Europene, după care a fost ”recrutată” de Dacian Cioloş pentru a ocupa fotoliul de Ministru al finanţelor publice în Guvernul tehnocrat. Ea a ocupat funcţia de Ministru al finanţelor publice între 17 noiembrie 2015 şi 4 ianuarie 2017.  Ulterior, ea a ocupat funcţia de director general adjunct al E.ON România. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO