Eveniment

ANEIR: Am pierdut 7.000 de firme exportatoare

17.11.2009, 23:08 57

O treime din cele peste 21.000 de companii exportatoare dinRomania si-au incetat activitatea pe pietele externe in primultrimestru al anului, iar in primele noua luni din 2009 exporturileau scazut cu 18,3%, la 21,18 mld. euro, iar importurile au coboratcu 35,9%, la 43,9 mld. euro, potrivit datelor Asociatiei Nationalea Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

"In luna noiembrie marcam primul an de recesiune in domeniulexporturilor, intrucat in prima jumatate a lunii noiembrie avemdeja o scadere de 20,1% fata de anul trecut. Am pierdut 7.000 defirme in primul trimestru al anului, iar in octombrie am avut oscadere record a exporturilor, de 40,8%", explica Mihai Ionescu,secretar general in cadrul ANEIR.

Potrivit prognozelor ANEIR, exporturile vor avea in acest an oscadere de 20%, in timp ce pentru importuri este estimata oreducere mai accentuata, de 35%.

"In primul trimestru din 2010, cu siguranta nu va exista orevenire, pentru ca ne vom confrunta cu reduceri a productiei deexport. Probabil ca in trimestrul doi al anului viitor va exista ostabilizare, urmand ca abia in perioada urmatoare sa aiba loc orevenire", explica Ionescu.

Pe langa scaderea cererii de pe piata externa, exportatorii auprobleme indeosebi cu rambursarea TVA-ului si cu creditarile.Pentru acest an, Comisia Europeana estimeaza o scadere a comertuluiglobal cu 12,2%.

"Anul viitor, comertul global nu va avea sanse semnificative derevenire. Asta inseamna ca modelul nostru de a ne baza revenireaeconomica pe export nu va sta in picioare, va trebui sa ne gasimsurse interne si alte mijloace pentru cresterea economica", spuneAndreea Paul Vass, consilier al premierului interimar Emil Boc.

Vass a prezentat o serie de strategii guvernamentale deredresare economica adoptate de Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehiasi Romania.

"Numai Romania si Polonia nu au inghetat pensiile, pe candCehia, Bulgaria si Ungaria au facut sau intentioneaza sa faca acestlucru. De asemenea, Polonia este singura tara care nu a inghetat sinici nu va ingheta anul viitor salariile publice", explicaconsilierul premierului interimar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO