Eveniment

Angajatii de la stat, despre concediul fara plata, dupa luni de discutii: Nu stim nimic

Angajatii de la stat, despre concediul fara plata, dupa luni de discutii: Nu stim nimic
12.11.2009, 23:28 111

Intrarea in vigoare in aceasta saptamana a legii privindreducerea cheltuielilor si reorganizarea unor institutii publiceridica o serie de intrebari cu privire la posibilitatile reale deaplicare a acestor prevederi, menite sa aduca o economie de 1,6mld. de lei la bugetul de stat pana la finele acestui an.

"Deocamdata nu a fost luata nicio masura in ceea ce privesteacordarea de concedii fara plata in cadrul institutiei noastre,intrucat in regulamentul intern nu exista nicio hotarare in acestsens", sustine Eugen Tifin, purtator de cuvant in cadrul InspectieiMuncii, una dintre institutiile care ar trebui sa aduca cate oeconomie de 15,5% la fondul de salarii pentru fiecare luna ramasadin 2009. Nici reprezentantii Ministerului Educatiei (care trebuiesa restructureze 40 de functii, potrivit aceleiasi legi) si nicicei din unele spitale nu stiu cum si cand vor fi nevoiti sa intrein concedii fara plata.

"Chiar am intrebat daca vom intra in concediu fara plata, dar mis-a spus ca nu stie nimeni nimic inca", spune Irinel Nedelcu, medicprimar la Spitalul Colentina.

Bugetarii mai pot intra in concediu neplatit cel mult opt zilepana la finele acestui an, potrivit informatiilor de la Ministerulde Finante. Statul ar mai putea economisi doar 1,28 mld. lei dacabugetarii vor pleca in concedii.

"O lege in vigoare trebuie respectata, indiferent de protestelecu care ameninta ei (sindicatele - n.r.)", sustine Mihai Seitan,secretar de stat in Ministerul Muncii. Alianta Bugetarilor,alcatuita din 12 federatii sindicale ale angajatilor din sistemulpublic, a amenintat cu proteste.

Nu mai poate fi vorba de concedieri

Pe de alta parte, aproximativ 9.000 de posturi din schemabugetara ar trebui restructurate ca urmare a legii reorganizariiunor agentii de stat.

"E clar ca anul acesta nu se vor putea face reduceri depersonal, deoarece s-a intarziat promulgarea legii, care a stat laCurtea Constitutionala. Legea spune ca in 60 de zile de la aparitiain Monitorul Oficial se vor putea face restructurari", spuneSeitan. De aceeasi parere este si Petru Dandea, vicepresedintefederatiei sindicale Cartel Alfa. "Experienta noastra ne spune cainstitutiile statului sunt blocate in perioadele electorale, si deaceea nu cred ca este posibil sa se aplice legea pana la fineleanului", apreciaza Dandea.

Institutul National de Administratie (INA), institutia care seocupa de formarea functionarilor, urmeaza sa fie transformat intr-osubdirectie a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP)."Angajatii merg in continuare la munca, dar nu au niciun sef, nustiu ce sa faca, mai mult stau degeaba pana cand se va aprobahotararea de guvern cu privire la transformarea institutului intr-osubdirectie a ANFP", spune un fost angajat al INA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO