Eveniment

Apar semnele ieşirii din recesiune, spune şeful Statisticii

Apar semnele ieşirii din recesiune, spune şeful Statisticii
20.06.2010, 23:46 21

Criza se manifestă încă în economie, dar încep să apară unelesemne ale diminuării intensităţii acesteia, ceea ce creeazăpremisele relansării economice, consideră Vergil Voineagu,preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Când spun că intensitatea efectelor crizei în economie scade mărefer practic la doi muguri: creşterea ponderii serviciilor înformarea Produsului Intern Brut şi evoluţia pozitivă a industriei,în special al industriei prelucrătoare", a declarat Voineagu într-oconferinţă organizată de INS.

În primul trimestru, economia a scăzut cu 2,6% faţă de perioadasimilară a anului trecut, atingând 96,7 miliarde de lei (23,5 mld.euro). Industria a fost singurul sector pe creştere în aceastăperioadă, înregistrând un plus de 4,2% comparativ cu intervalulsimilar din 2009, în timp ce serviciile şi construcţiile aucontribuit cu câte 1,2% la scăderea de 2,6% a PIB.

Creşterea industriei, în special a industriei prelucrătoare, afost alimentată în cea mai mare parte de cererea externă,exporturile ajungând la 10,8 mld. euro în primele patru luni faţăde 8,6 mld. euro în perioada similară a anului trecut. Deficitulcomercial s-a redus în acelaşi timp cu circa zece procente, la 2,8mld. euro.

Ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie şi Olanda, dar şiCehia sau Ungaria au ieşit deja din recesiune, înregistrândcreşteri ale Produsului Intern Brut pentru două trimestreconsecutiv, ceea ce a creat o cerere externă mai mare pentruprodusele locale. Doar exporturile de băuturi, tutun şi produsealimentare au înregistrat o dinamică negativă în primele patru luniale anului.

Totuşi, şeful INS atrage atenţia că nu există nicio certitudineprivind revenirea completă a economiilor europene, acestea putândsă se întoarcă în teritoriul negativ în orice moment. "Aceastăieşire din recesiune este foarte fragilă şi poată să apară oricândo recesiune de tipul «W» (revenire temporară urmată de o nouăscădere - n. red.)", a spus Voineagu.

În următoarele trimestre, tendinţa de diminuare a ritmului descădere economică ar putea fi sprijinită şi de evoluţiaagriculturii având în vedere că au fost condiţii meteorologicefavorabile, în special în perioada de primăvară, a mai precizatpreşedintele INS. În primul trimestru, activitatea în sectorulagriculturii a fost relativ scăzută, impactul acesteia asuprascăderii PIB fiind zero.

În perioada ianuarie-martie, investiţiile în economie au ajunsla 9,4 mld. lei, fiind în scădere cu 29,1% faţă de intervalulsimilar din 2009. Şi consumul individual a continuat să secontracte şi a ajuns la o pondere de circa 80% din PIB.

Prognoza oficială indică o scădere cu 0,5% a economiei anulacesta, faţă de o creştere de 1,3% în ianuarie. În ultima perioadă,majoritatea băncilor şi agenţiilor de rating şi-au modificatestimările privind evoluţia economiei în 2010, mizând pe o scădereuşoară sau cel mult stagnare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO