Eveniment

Apartamentele cu trei camere sunt mai ieftine cu 25%

Apartamentele cu trei camere sunt mai ieftine cu 25%
19.01.2009, 18:52 24

Preturile apartamentelor din Capitala sunt mai scazute cu 25% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990 ajungand la 1.523 de euro, potrivit indexului ZF care analizeaza preturile cerute de vanzatori pe site-ul anuntul.ro.

Scaderea din ultimul an a fost resimtita in majoritatea zonelor din Capitala, preturile fiind acum mai mici cu circa 30.000 de euro comparativ cu un an in urma. Scaderea reala in lei este insa mai mica, avand in vedere deprecierea monedei nationale. De exemplu, pretul afisat la vanzare pentru un apartament in zona Berceni este cu 30% mai scazut in euro fata de ianuarie 2008, insa pretul in lei este mai mic cu 20%. Reprezentantii de pe piata imobiliara afirma ca scaderea din 2008 s-a datorat aspririi normelor de creditare si cizei internationale.
Totodata, aceasta corectie era asteptata avand in vedere boom-ul imobiliar din ultimii trei ani, perioada in care preturile au ajuns mai mult decat duble.
Comparativ cu sfarsitul anului trecut preturile au scazut cu aproape 3% in ianuarie, scaderea inregistrata in ultima luna fiind la cel mai mic nivel din ultimele trei luni, potrivit indexului ZF.
Astfel, in luna ianuarie preturile s-au diminuat cu 3%, dupa ce in luna decembrie a fost inregistrata cea mai mare scadere lunara din 2008, de 7%, iar in noiembrie preturile au mai coborat cu 5%.
Ianuarie nu a adus insa numai scaderi, ci si stagnari sau cresteri (de pana in 10%) in anumite zone precum Dristor, 13 Septembrie, 1 Decembrie, Vitan Mall sau Stefan cel Mare. Preturile cerute la vanzare in cartiere precum Titan, Militari, Drumul Taberei, Colentina, Berceni au continuat insa sa scada in luna ianuarie fata de decembrie.
Preturile afisate pe anuntul.ro nu reprezinta valoarea la care se incheie tranzactiile, ci suma pe care o cere vanzatorul care poate fi si cu 20% mai scazuta decat cea pe care o incaseaza de fapt.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO