Eveniment

Apartamentele din Capitala au mai pierdut 11% din pret in trei luni

Apartamentele din Capitala au mai pierdut 11% din pret in trei luni
30.03.2009, 20:00 29
 

De la inceputul acestui an, pretul apartamentelor a scazut cu 11%, atingand o medie de 1.370 de euro pe metrul patrat. Cele mai mari scaderi anuale au fost in zonele 1 Decembrie, Dristor, Militari si Brancoveanu, unde apartamentele sau ieftinit cu 45 pana la 48%.

Scaderi de peste 40% sau inregistrat si in zonele Titan, Drumul Taberei, Crangasi, Oltenitei, Mihai Bravu si Berceni, potrivit indexului imobiliar al ZF. Indexul este realizat pe baza anunturilor de vanzare la apartamentele de trei camere publicate pe siteul anuntul.ro, si ia in considerare doar apartamentele construite intre 1980 si 1990, cu o suprafata intre 70 si 80 mp.
Nici zonele centrale ale Capitalei nu au fost ferite de scaderi, chiar daca de amplitudine mai mica. In luna martie, practic in nicio zona preturile la apartamente nu au inregistrat cresteri fata de anul trecut. Zonele Alba Iulia, Victoriei si Decebal au fost singurele unde preturile la apartamente au scazut cu mai putin de 20%, urmate de Dorobanti, Vitan Mall, Mosilor si 13 Septembrie, zone in care preturile au scazut cu mai putin de 30%.
„Piata imobiliara din Bucuresti este pe jumatate blocata", a declarat pentru ZF Radu Lucianu, managing director al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.
Tranzactiile cu apartamente sunt din ce in ce mai putine. Dupa lunile din toamna, cand numarul tranzactiilor era mai redus cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la inceputul acestui an, tranzactiile sau redus dramatic cu pana la 50%, potrivit Uniunii Notarilor Publici din Romania. Consultantii imobiliari spun ca vanzatorii afiseaza preturi din ce in ce mai mici, in timp ce cumparatorii asteapta sa vada pana unde pot cobori aceste preturi. Chiar si cei hotarati sa cumpere un apartament se confrunta cu reale probleme de finantare din partea bancilor.
Reprezentantii Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) spun ca din cauza conditiilor de pe piata, circa 10% din membrii asociatiei au dat faliment in ultimele 6 luni. „In ultimele sase luni 1015 agentii imobiliare membre ale ARAI siau suspendat activitatea. Ceilalti membri, in lipsa vanzarilor de locuinte, traiesc din inchirieri, din consultanta, iar o parte dintre ei siau dezvoltat activitati conexe, precum administrare de proprietati, amenajari interioare, mutari, curatenie", a declarat ieri presedintele ARAI Ruxandra Cleciu, citata de Mediafax. Ea a aratat ca in continuare piata rezidentiala este blocata, deoarece nu se incheie tranzactii in conditiile in care bancile nu acorda credite.
„Problema este lipsa finantarii. Bancile spun ca dau credite, in realitate insa nu se dau credite ipotecare. (...) De asemenea, evaluarile proprietatilor de catre banci se fac la jumatatea valorii din perioada de varf de anul trecut pentru apartamentele vechi, iar la cele noi evaluarile sunt cu 15% fata de pretul de lista", a spus Cleciu. In acelasi timp, oficialii ARAI au aratat ca numarul redus de tranzactii imobiliare incheiate in ultimele luni ar putea duce la cresterea comisioanelor practicate de agentii imobiliari. Ei spun ca in conditiile in care o proprietate se vinde tot mai greu este normal ca nivelul comisioanelor sa creasca pentru ca agentul se chinuie mai mult sa vanda proprietatea respectiva. In prezent, comisioanele agentiilor ajung pana la 3%, aplicabil atat cumparatorului, cat si vanzatorului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO