Eveniment

Ar trebui ca medicii sa castige cat un conferentiar universitar?

22.04.2009, 00:00 1324

Actul normativ ar putea introduce un sistem numit functie-echivalent, po­trivit caruia vor fi alese functii consi­derate comparabile ca responsabilitate si volum de munca care vor fi remunerate la fel.
Spre exemplu, in cazul in care discutiile dintre patronate, sindicate si Guvern se vor finaliza in forma actuala, un medic primar ar urma sa castige la fel ca un conferentiar universitar si ca un capitan din armata.
In prezent, un capitan castiga in medie 2.240 de lei (524 de euro), in timp ce un medic primar are un salariu mediu cuprins intre 1.500 si 2.000 de lei (405 de euro), in functie de specializare, iar un conferentiar universitar are un salariu mediu lunar de baza de 2.300 de lei lunar (547 de euro).

16 ani de pregatire pentru un medic primar
„Un medic ar trebui sa castige dublu sau chiar triplu fata de un conferentiar universitar sau un capitan. Medicii cu cinci ani vechime ar trebui sa castige cel putin 2.000 de euro, ca urmare a responsa­bilitatilor pe care le au si a duratei studiilor, cu mult mai mare decat in celelalte cazuri. Un conferentiar nu ar trebui sa castige mai mult de 700 de euro, iar un capitan - in jur de 500 de euro", spune head-hunterul George Butunoiu, proprie­tarul firmei cu acelasi nume, specializata in recrutarea de management.
Gradul de medic primar este superior celui de medic specialist si se obtine prin examen, dupa cativa ani de specializare. Dupa absolvirea Facultatii de Medicina, dureaza circa 10 ani pana la obtinerea titlului de medic primar.
Gradul de conferentiar universitar este ultimul grad inaintea celui de profesor universitar si se poate obtine dupa circa 5 ani de la absolvirea studiilor superioare si dupa trecerea prin titlul de preparator, asistent si lector universitar. Capitanul este un grad de ofiter inferior maiorului si superior locotenentului.
 

Pana in octombrie trebuie sa fie gata
Proiectul aflat pe masa Guvernului cu privire la sa­larizarea unica in sistemul bugetar isi propune sa realizeze un sistem unitar de remunerare pentru toti cei 1,3 milioane de bugetari din economie. „Dezbatem, dar nu exista o hotarare in acest sens. Se discuta posibilitatea echivalarii intre functii, mai exact incer­cam sa realizam un sistem care sa ierarhizeze angajatii de la stat", precizeaza Dumitru Cornoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii. El a adaugat ca in negocieri se merge pe ideea realizarii unor medii intre salariile functiilor care ar urma sa fie considerate echivalente. Functii precum cea de medic primar, profesor cu grad I de liceu si vechime de 6-10 ani si cea de referent superior vor deveni repere de ierarhizare.
Legea salarizarii unice nu va fi gata pana la 1 octombrie - data pana la care Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa o finalizeze -, este de parere Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
„Singurul calendar de lucru pe acest proiect este cel agreat cu FMI, insa ritmul in care se misca lucrurile este prea lent. Nu cred ca legea salarizarii unice va fi gata pana la 1 octombrie", a spus liderul de sindicat.
El a precizat ca varianta cea mai rapida ar fi ca Guvernul sa isi asume raspunderea pentru proiectul de lege in fata Parlamentului. „Salariile mari vor fi inghetate, iar salariile mici vor creste, pana se va ajunge la un raport de 1 la 15 intre salariul minim si cel maxim, si nu de 1 la 70, pana la cat se ajunge acum. Pentru acest lucru este nevoie de 4-5 ani."

 

Reactiile cititorilor pe www.zf.ro. Asteptam in continuare comentariile voastre

stefanescu olariu
Sunt total de acord cu aceasta metoda de salarizare, in sfarsit cineva s-a trezit la realitate sper sa-si dea seama toti ca asta e un lucru bun.
 

Alexu
Un capitan nu ar trebui sa ia mai mult de 15 mil. (lei vechi - n.r.), iar un medic primar cel putin triplu!!!! Armata trebuie sa faca intai ceva pentru tara si apoi sa mai ceara bani!
 

Florin
Cred ca salarizarea ar trebui sa tina cont atat de pregatire, cat si de importanta sociala a muncii.
In ce priveste medicii primari, e bine sa stiti ca dupa 6 ani de facultate
trebuie sa parcurga si rezidentiatul, alti 5 ani de pregatire specializata. Concluzia este evidenta: ar trebui sa beneficieze de cele mai mari salarii.
 

observator
Foarte bine ca se lucreaza la aceasta lege, sper ca se vor mai aduce imbunatatiri altfel armata va continua sa fie mult avantajata fata de studiile si munca altor categorii.
 

Gigi
Prin armata si prin "servicii" mai sunt si oameni care au absolvit si cate 3 facultati (in vremurile cand in facultati se intra pe baza de examen serios) si pentru greselile ce le fac platesc cu varf si indesat. In ce-i priveste pe medici, cred ca acestia ar merita sa aiba un venit decent doar dupa ce vor renunta la spagi si chiar vor raspunde (penal!!!) pentru greselile lor.
 

Adela Stan
Fiecare se crede special la locul lui de munca. Dar toti trebuie sa traim. Prea mari discrepante pana acum in ceea ce priveste salarizarea.
 

Socrate Toma
Sunt multi neaveniti care fac comparatii intre un profesor si un militar, intre un medic si un popa etc.
Sa stie si acestia ca, spre exemplu, capitanul de armata azi are studii superioare, are cursuri de
promovare in cariera, are responsabilitati mult mai diversificate decat un profesor de liceu, fie acesta chiar si de matematica.
 

Geanina
Nu toti militarii sunt generali si ministri secretari de stat ca sa incaseze salarii de 10.000 de lei, cei de jos au salarii normale sau mici. Un militar sta daca e nevoie 24 h sau mai mult fara sa plece acasa la familie, un profesor sta maximum 7-8 h si dupa serviciu merge sa dea meditatii acasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO