Eveniment

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România cere soluţii imediate în faţa blocajelor de la ieşirea din ţară

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din...

Autor: Cosmin Pirv

01.06.2023, 13:35 51

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) sesizează situaţia alarmantă de la frontierele ţării, unde turiştii şi călătorii se confruntă cu cozi de ore în şir, blocându-se în drumul lor spre destinaţii de vacanţă dar şi la revenirea în ţară. Asociaţia cere soluţii.

ANAT arată că, de-a lungul ultimilor ani, turiştii şi călătorii sunt nevoiţi, de multe ori, să stea la graniţa română, 4-5-6 ore. Asociaţia susţine că este o situaţie absolut incredibilă, care nu ar trebui să mai aibă loc într-o ţară europeană în plin secol al XXI-lea.

ANAT a semnalat de nenumărate ori autorităţilor această problemă.

„Vama Giurgiu, ca exemplu, dar şi alte puncte de trecere a frontierei, sunt într-o stare jalnică: clădiri degradate, lipsa toaletelor şi a apei curente, oameni părăsiţi în iarba de lângă punctele de control. Aceste deficienţe ar trebui să fie inacceptabile într-o ţară care se mândreşte cu turismul său şi care se doreşte o ţară a ospitalităţii. Este imperativ să subliniem importanţa serviciilor de frontieră, care ar trebui să fie rapide, eficiente şi prietenoase pentru turişti şi călători, fie că aceştia intră sau ies din ţară”, se arată într-un comunicat al ANAT.

ANAT solicită autorităţilor responsabile să ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea procesului de control şi facilitarea fluxului de persoane la frontierele României.

„Este necesară o investiţie imediată în infrastructură şi dotări adecvate, astfel încât să nu mai fim nevoiţi să trăim astfel de umilinţe. Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a emis cu doar două zile în urmă o atenţionare de călătorie, avertizând asupra aglomeraţiei de la frontiere. Cu toate acestea, avertismentele nu sunt soluţia! ANAT solicită Ministerului Afacerilor Externe să treacă de la avertismente la acţiuni concrete şi să ofere soluţii viabile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă călătorii”, se mai arată în comunicat.

ANAT arată că este esenţial ca toate instituţiile implicate, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Vamală şi alte entităţi relevante, să lucreze împreună pentru a implementa măsuri care să asigure fluiditatea şi eficienţa procesului de trecere a frontierei.

În plus, ANAT solicită un dialog deschis şi transparent între autorităţi şi industria turismului, pentru a înţelege nevoile şi provocările cu care se confruntă agenţiile de turism şi turiştii.

„Agenţiile de turism din România reprezintă un pilon important al economiei şi contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului în ţară. Este responsabilitatea autorităţilor să creeze condiţii favorabile pentru dezvoltarea acestui sector şi să ofere o experienţă plăcută şi facilă turiştilor care aleg România ca destinaţie. ANAT solicită ca această situaţie alarmantă să fie tratată ca o prioritate naţională şi să se ia măsuri imediate pentru a rezolva problemele identificate. România are potenţialul de a fi o destinaţie turistică de top, iar acest potenţial nu trebuie să fie afectat de blocajele şi deficienţele de la frontiere”, mai susţin reprezentanţii asociaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO