Eveniment

Atacul din Rusia. Kremlinul refuză să acuze gruparea ISIS ca fiind autorul atacului terorist şi dă vina pe Ucraina

Atacul din Rusia. Kremlinul refuză să acuze gruparea ISIS ca fiind autorul atacului terorist şi dă vina pe Ucraina

Autor: Diana Nunut

25.03.2024, 19:01 234

Kremlinul a refuzat să acuze gruparea ISIS ca fiind în spatele atacului de vineri seara la sala de concerte Crocus City din Moscova, în urma cărora peste 100 de persoane au fost ucise, deşi Statul Islamic a revendicat acţiunea, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o anchetă se află în desfăşurare în acest moment şi ,,deocamdată nu a fost anunţată nicio teorie solidă”, potrivit sursei citate.

Patru suspecţi, dintre care trei au fost confirmaţi ca fiind cetăţeni tadjici, au apărut duminică seară într-un tribunal din Moscova, părând bătuţi, învineţiţi şi dezorientaţi. Ei au fost acuzaţi de comiterea unui act de terorism şi au fost arestaţi preventiv înainte de process, notează CNBC.

Moscova dă vina pe conducerea de la Kiev

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că atacatorii au avut legături cu Ucraina şi a spus că au fost prinşi în drum spre această ţară, susţinând că "o fereastră a fost pregătită pentru ei pe partea ucraineană pentru a trece graniţa". Cu toate acestea, el nu a oferit nicio dovadă care să stea la baza acestei afirmaţii, relevă CNBC.

Alţi oficiali ruşi au acuzat, printre altele, şi Occidentul, considerând că Statele Unite încearcă să destabilizeze Rusia.

La începutul lunii martie, serviciile de informaţii americane au avertizat Rusia despre un posibil atac terorist la Moscova, care ar putea viza ,,adunări mari”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că serviciile de securitate ale Rusiei nu au acceptat niciun ajutor din partea Occidentului.

Potrivit The Guardian, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a pus sub semnul întrebării afirmaţiile SUA potrivit cărora ISIS s-ar afla în spatele atacului şi a declarat că Washingtonul a răspândit o versiune ,,bau-bau" a Statului Islamic pentru a-şi acoperi ,,pupilele" de la Kiev.

Implicarea Ucrainei în atacul de la Moscova, o ,,propagandă a Kremlinului”

Casa Albă a respins afirmaţiile Kremlinului despre posibilitatea ca Ucraina să se afle în spatele atacului terorist de vineri seara, scrie Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că ,,nu a existat nicio legătură cu Ucraina” şi că acuzaţiile reprezintă ,,doar o nouă propagandă a Kremlinului".

Vineri seara, un atac terorist a avut loc în sala de concerte Crocus City din Moscova. În urma evenimentului, cel puţin 137 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte peste 100 au fost rănite. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO