Eveniment

Aţi unificat programul de vizită la spitale. Faceţi orar fix de lucru cu publicul, de la 8.00 la 16.00, la orice instituţie publică din România

Aţi unificat programul de vizită la spitale. Faceţi orar fix de lucru cu publicul, de la 8.00 la 16.00, la orice instituţie publică din România

Zeci de instituţii care se ocupă de aceleaşi probleme au programe diferi te, unele la ore „imposibile“ astfel încât înain te de a şti un program trebuie să pierzi timp încercând să afli telefonic orarul la telefoane la care nu răspunde uneori nimeni sau chiar să faci un drum până la respectiva instituţie doar ca să te lămureşti asupra programului. Foto Mihai Dascalescu

Autor: Iulian Anghel

17.01.2013, 00:07 3244

Unificarea orarului de vizite în toa­te spitalele decisă de Ministerul Să­nă­tăţ­ii în decembrie trecut aduce din nou în discuţie programul instituţiilor pu­bli­ce care este mai degrabă adecvat inte­re­sului funcţionarului decât al cetă­ţea­nu­lui. În mod normal, fiecare in­sti­tu­ţie pu­blică din orice oraş ar trebui să lu­cre­ze cu contribuabilii, cei care îi fi­nan­ţează activitatea, în fiecare zi între 8.00 şi 16.00.

Zeci de instituţii care se ocupă de aceleaşi probleme au programe diferi­te, unele la ore "imposibile" astfel încât înain­te de a şti un program trebuie să pierzi timp încercând să afli telefonic orarul la telefoane la care nu răspunde uneori nimeni sau chiar să faci un drum până la respectiva instituţie doar ca să te lămureşti asupra programului.

"Logic ar fi ca programul institu­ţi­ilor publice să fie acelaşi peste tot. (…) Atât se poate acum, dar trebuie luate cât mai repede nişte măsuri", admite depu­tatul Marian Almăjanu, preşe­din­tele Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor.

Programul de vizită în spitale a fost unificat - de la 15.00 la 20.00 de luni până vineri şi de la 10.00 la 20.00 sâmbăta şi duminica. Iar una din raţiuni a fost aceasta: mulţi nu puteau să meargă în vizită la un bolnav de la 14.00 la 16.00 (orarul de vizită al Spitalului Municipal Constanţa) sau de la 14.00 la 16.00 (cât era orarul de vizită la Spitalul Cantacuzino). Iar soluţia era: o "atenţie mică" dată portarului de la intrare, în afara programului.

Modificarea orarului de vizită în spitale este un pas aparent fără mare sem­nificaţie, dar de o mare importanţă dacă îl privim din alt unghi: este o parte din respectul pe care instituţiile îl datorează cetăţenilor.

În mai anul trecut, premierul Victor Ponta a recomandat instituţiilor sta­tu­lui să stabilească un orar al func­ţio­narilor de la ora 9.00 la 17.00, după ce, în februarie, fostul premier Mihai Răz­van Ungureanu îl stabilise de la 8.00 la 16.00. Şi într-un caz şi în celălalt inten­ţia a fost de unificare a progra­mu­lui funcţionarilor astfel încât oamenii care intră în relaţie cu funcţionarii să ştie limpede între ce ore pot face asta.

Dar în relaţiile cu cetăţenii, timpul de lucru în multe instituţii - fie că este vor­ba de Direcţia de Paşapoarte sau de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor - nu di­feră doar de la o localitate la alta, ci şi de la un oficiu la altul aflat, de pildă, în acelaşi sector al Bucureştiului.

La Bucureşti cererile de paşaport se depun în acelaşi interval cu cel în care pot fi ridicate paşapoartele, dar nu ace­laşi lucru se întâmplă la Bistriţa un­de cererile sunt depuse dimineaţa, iar paşapoartele se ridică după-amiaza.

La administraţiile financiare, la di­rec­ţiile generale de evidenţă a persoa­nelor, la oficiile de stare civilă, la birou­ri­le de permise auto, orarele diferă nu doar de la o instituţie la alta, ci şi de la o zi la alta.

Programul cu publicul din adminis­tra­ţii financiare din Bucureşti este acelaşi, dar diferă de la o zi la alta. Dar dacă miercurea, de pildă, programul ad­ministraţiilor financiare din Bucu­reşti se prelungeşte până la 18,30, la Brăila vinerea este program scurt, până la 14.00, deşi nu există o depăşire de pro­gram în celelalte zile.

La direcţiile de evidenţă a persoa­nelor fiecare îşi stabileşte programul cum crede, dar nu există nicio explica­ţie de ce cetăţenii care ţin de un oficiu de evidenţă a persoanelor ar fi mai avan­tajaţi de un program, iar cetăţenii "aron­daţi" altui oficiu, de alt program, deşi ambele oficii se află în acelaşi sector al Bucureştiului.

Pe site-ul Direcţiei Generale de Evi­den­ţă a Persoanelor, Municipiul Bu­cu­reşti, există orarul de lucru al tuturor oficiilor de evidenţă, cu menţiunea: "Acest program are rol informativ, nu ne asumăm răspunderea pentru even­tua­lele modificări de care nu am fost înştiinţaţi".

Dacă direcţia nu şi-a asumă, cine şi-o asumă şi cine stabileşte orarele de program cu publicul?

"Fiecare îşi stabileşte programul", spune consilierul municipal al Consiliu­lui Genaral al Muncipiului Bucureşti (CGMB), Mircea Raicu.

De ce?

"Pentru că au stăpâni diferiţi", afir­mă Mihai Atănăsoaie, fostul prefect al Bucureştiului.

Direcţia Generală de Evidenţă a Per­soa­nelor din Bucureşti este în sub­ordinea CGMB. Direcţiile de sector ţin de consiliile de sectoare, în vreme ce di­recţiile de paşapoarte şi eliberările de per­mise auto sunt subordonate prefec­turilor. Aşa se ajunge ca la unele oficii de evidenţă a persoanelor, documen­tele se depun în aceleaşi intervale orare în care ele sunt şi eliberate, dar la altele documentele se depun la unele ore şi sunt ridicate la altele.

De exemplu, în sectorul 2 al Bu­cu­reş­tiului, într-o zi de luni docu­mentele la oficiile de evidenţă ale populaţiei se depun între orele 9.00-13.00 şi 14.00 şi 19.00 şi se eliberează între 13.00 şi 14.00 şi 19.00 şi 20.00. Marţi orele se schimbă. În acelaşi timp, la toate oficiile de evidenţă din sectorul 3 documentele se depun şi se eliberează în acelaşi interval orar, cu excepţia zilei de joi când orele sunt altele.

La fel se întâmplă cu eliberările de per­mise auto. Pe această problemă prefectura Bucureşti are program de lucru cu publicul între 8.00 şi 19.30 (cu vinerea zi scurtă), dar la Prefectura Timiş orarul diferă de la o zi la alta - luni şi joi de la 8.30 la 18.00, marţi şi miercuri de la 8.30 la 15.30.

Povestea este identică la oficiile de stare civilă (care ţin direct de primării). La sectorul 1 din Bucureşti actele pentru eliberarea certificatelor de naş­te­re se depun dimineaţa, iar documen­tele se eliberează după amiaza, dar pen­tru căsătorii actele se depun şi se eliberează în acelaşi interval orar.

La sectorul 2, programul cu publicul la oficiile de stare civilă este complet diferit faţă de sectorul 1 - toate actele care privesc starea civilă se depun dimineaţa, iar documentele sunt eliberate după-amiaza.

Nu ar fi normal însă ca, de vreme ce avem de-a face cu funcţionari - fie că sunt ei ai prefecturilor sau ai primăriilor - să existe acelaşi program astfel încât oamenii să ştie că există un singur şi acelaşi interval în care să interacţionezi cu funcţionarul, indiferent ce problemă ai avea?

Mihai Atănăsoaiei crede că, cel puţin pentru Bucureşti şi serviciile care ţin de primării, soluţia ar fi ca primarul general să vorbească cu primarii de sectoare şi să stabilească un program comun: "Mai ales că acum sunt din aceeaşi familie".

"Logic ar fi ca programul instituţiilor publice să fie acelaşi peste tot, programul să fie acelaşi peste tot, dar nu ştiu în ce măsură este posibil din punct de vedere tehnic. Atât se poate acum, dar trebuie luate cât mai repede nişte măsuri. Dar la acest moment atât pot să spun", afirmă, la rândul său, deputatul Marian Almăjanu, şeful Comisiei de administraţie a Camerei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO