Eveniment

Aurelian Dochia: Ce s-a decis la summit este o veste bună pentru sucursalele din România ale băncilor greceşti

Autor: Paul Comşa

27.10.2011, 14:33 483

Economistul Aurelian Dochia a spus că "nu este exclus ca pe viitor să vorbim despre reducerea datoriilor Greciei către UE şi FMI", dar prin reducerea datoriilor Greciei de către creditorii privaţi liderii europeni au pedepsit comportamentul investitorilor, care s-au comportat "nebunesc", "ca în teoria hazardului moral - dacă cineva poate să scape nepedepsit din această situaţie, de ce nu şi alţii?"

Analistul consideră că "reducerea datoriilor Greciei cu 100 mld. euro s-ar putea să nu fie suficientă în condiţiile în care economia elenă este foarte slabă şi creşterea economiei nu poate asigura serviciul datoriei publice".

Dochia a mai spus că "vor începe nişte discuţii cu creditorii privaţi pentru a-i convinge să renunţe la o parte din datoriile Greciei" şi că "se pare că au fost cumva forţaţi să aleagă reducerea datoriilor deoarece aveau alternativa falimentului Greciei".

În ceea ce priveşte naţionalizarea băncilor greceşti, Dochia apreciază că ar fi "o evoluţie pozitivă", "favorabilă" pentru sucursalele băncilor greceşti din România.

"Practic, Grecia îşi răscumpără propriile obligaţiuni. Deşi statul grec este o entitate mai solidă care nu poate da faliment, lucrurile nu se rezolvă peste noapte şi nu putem vorbi despre o redresare rapidă a situaţiei deoarece dezechilibrele băncilor greceşti sunt foarte mari. Oricum, pentru filialele locale ale băncilor greceşti nu are cum să fie o veste negativă pentru că se diminuează pericolul ieşirii masive de capital din aceste bănci. Există o limită naturală: banca-mamă poate să retragă doar capitalurile obţinute prin împrumuturi. Nu pot fi retrase rezervele obligatorii şi capitalurile proprii, iar băncile greceşti au retras deja destui bani în prima parte a anului. Nu poţi să goleşti o bancă", a explicat analistul.

Analistul consideră "că măsurile de disciplină fiscală vor prinde şi România, în calitate de stat membru al UE deoarece regulile fiscale protejează bugetul public de eventualele derapaje cauzate de intervenţiile şi de motivaţiile politice".

"După reacţia de azi, pieţele sunt momentan mulţumite. Totuşi, pe viitor vor apărea semne de întrebare şi pieţele se vor tempera într-o bună măsură când va începe implementarea măsurilor convenite în cadrul summit-ului", concluzionează Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO