Eveniment

Austriecii susţin că 10% din PIB-ul României li se datorează

Austriecii susţin că 10% din PIB-ul României li se datorează
20.09.2010, 23:53 143

Stocul investiţional total, respectiv investiţiile realizate dejucătorii austrieci în România după 1990, este de 10 miliarde deeuro sau 20% din totalul investiţiilor realizate în ţara noastră înaceastă perioadă.
Austria se menţine astfel pe prima poziţie în topul investitorilorstrăini din România. În 2008, pe podium au urcat Austria, Olanda şiGermania.
"Austria este principalul investitor al României şi s-a menţinut înaceastă poziţie mai mulţi ani. Stocul investiţional este de 10 mld.euro, iar cea mai mare parte a investiţiilor au fost realizate înperioada 2006-2008", afirmă Rudolf Lukavsky, consilierul comercialal Ambasadei Austriei din România.

În prezent, în România există 5.830 de firme cu capital austriac,dintre care 1.000 sunt investitori austrieci activi. Acestecompanii au creat pe piaţa locală circa 100.000 de locuri demuncă.
Printre cei mai importanţi investitori se numără OMV, Raiffeisen,Vienna Insurance Group, Erste, Baumit, Baumax, Biogest şiVoestalpine.
"Practic nu există niciun domeniu în care în prezent să nu activezefirme austriece în România", potrivit oficialilor austrieci."Aceşti jucători nu doresc de la statul român susţinere, ci uncadru stabil. Nici până în prezent pentru investiţiile realizatefirmele nu au primit subvenţii de la statul român. Totul a fostfăcut din fonduri proprii. Toţi investitorii doresc să poatăplanifica pe termen lung şi să nu mai trebuiască să se confrunte cumodificări bruşte în plan juridic şi fiscal."

Relaţiile economice dintre Austria şi România s-au însufleţit dupăcăderea cortinei de fier. În 1996 existau deja peste 1.000 decompanii austriece, care investiseră 171,2 mil. dolari - circa unsfert din totalul investiţiilor străine de atunci dinRomânia.
În perioada 1997-2003 numărul firmelor s-a dublat, iar volumulinvestiţiilor a crescut cu 151 mil. dolari. Începând cu 2004, însă,şi până în 2008, creşterea a fost mai alertă, anual fiindînregistraţi circa 600 de noi investitori austrieci. În 2009, încondiţiile crizei financiare actuale numărul jucătorilor a crescutcu doar 209.
"Contribuţia companiilor austriece la Produsul Intern Brut alRomâniei este de circa 10%", adaugă Lukavsky. "Companiile nu auexportat însă fonduri în Austria. Puţine companii au obţinutprofit, iar acestea, printre care se numără Petrom sau băncile, audecis reinvestirea profitului în România."

Grupul bancar Erste Bank a venit în 2005 în România, achiziţionândpachetul majoritar al celei mai mari bănci româneşti în schimbulsumei de 3,75 mld. euro, cea mai mare investiţie a unei firmeaustriece în străinătate din istorie.
Deşi este în top la investiţii, Austria nu este unul dintreprincipalii parteneri comerciali ai ţării noastre. Comerţulbilateral între România şi Austria a atins 2,26 mld. euro în 2009,în scădere de la 3,17 mld. euro în 2008.

Valoarea exporturilor austriece către ţara noastră a fost anultrecut de 1,616 mld. euro, de peste două ori mai mare decâtvaloarea importurilor, de circa 645 mil. euro. Pentru acest anoficialii austrieci estimează o creştere a exporturilor cu 3-4%. Încazul importurilor din România tendinţa ascendentă va fi maiputernică, de până la 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO