Eveniment

Banca Japoniei va asigura toate fondurile necesare prevenirii destabilizării sistemului financiar

Banca Japoniei va asigura toate fondurile necesare prevenirii destabilizării sistemului financiar

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2011, 15:43 25

Banca Japoniei se va angaja luni să asiguretoate fondurile necesare prevenirii destabilizării pieţelor şisistemului bancar ca urmare a cutremurului devastator care a lovitvineri Japonia, transmite Reuters.

Instituţia nu va reduce dobânda de politicămonetară, aflată deja la un nivel foarte mic, aşa cum afăcut banca centrală din Noua Zeelendă săptămâna trecută după uncutremur puternic.

Banca centrală va fi, însă, pregătită sărelaxeze şi mai mult politica monetară în cazul în care pagubeleproduse de cel mai sever cutremur înregistrat în Japonia vorameninţa revenirea economică fragilă.

Prioritatea instituţiei este de a se asigura că băncilecomerciale din zonele afectate de cutremur şi de valurile tsunamicare au urmat acestuia nu rămân fără lichidităţi în cazul în careclienţii îşi vor retrage economiile. Banca centrală va înjecta pepieţele financiare între 2.000 miliarde de yeni şi 3.000 miliardede yeni, cantitate cel puţin dublă comparativ cu cea angajată înmod normal, pentru a preveni creşterea costurilor împrumuturilor petermen scurt.

Analiştii nu prevăd turbulenţe în sistemul financiar nipon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO