Eveniment

Banca Mondială a aprobat noul parteneriat de ţară cu România: Trebuie să investiţi în oameni şi în dezvoltarea sectorului privat

Banca Mondială a aprobat noul parteneriat de ţară cu...

Autor: Mediafax

21.06.2018, 00:04 244

Investiţiile în oameni, susţinerea unei dezvoltări mai dina­mice a sectorului privat şi un grad de pregătire avansat în faţa dezastrelor naturale şi a schim­bărilor climatice sunt priorităţile stabilite de noul Cadru de Parteneriat de Ţară al Băncii Mondiale cu România, cu o perioadă de cinci ani. Documentul a fost aprobat de Consiliul Direc­torilor Executivi al Băncii Mondiale.

Strategia are un caracter selec­tiv în ţintirea pro­vocărilor exis­tente în Ro­mânia, iar sco­pul acesteia este de a aborda pro­blemele-cheie care afectează creş­terea sustena­bilă şi incluzivă. Creşterea eco­no­mică a României este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010, cu o rată medie de 2,8% în perioada 2010-2017, însă în ciuda celor 11 ani în Uniunea Europeană, calitatea infrastructurii este nesatis­făcătoare, ceea ce impune constrân­geri asupra inves­tiţiilor şi produc­tivităţii în sectoare cum ar fi pro­ducţia, agricultura şi turismul. Sectorul privat, deşi este dinamic, este mic, cu acces limitat la finanţare, în special pentru IMM-uri şi microîntreprinderi. Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că, în ciuda creşterii accentuate, nivelul veniturilor medii nu a convers cu cel european, gradul de reducere a sărăciei a fost scăzut, iar clivajele sociale şi regionale sunt substanţiale şi din ce în ce mai mari. Peste 25% din populaţia României trăieşte cu mai puţin de 5,50 dolari/zi, ceea ce constituie cea mai mare rată a sărăciei din UE.

„Instituţiile pu­ter­nice şi eficiente sunt elementul cheie ce poate sus­ţine creşterea Ro­mâniei pe termen lung”, a spus Tatiana Pros­kurya­kova, direc­tor de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria. „Eradicarea sărăciei şi asigurarea unei pros­perităţi sporite şi împărtăşite de către toţi românii vor necesita investiţii mai nu­meroase şi mai inteligente în educaţie, într-un sistem de sănătate modern şi locuri de muncă mai bune. Cadrul de Parteneriat cu Ţara pentru perioada 2018-2023 va veni în sprijinul unor domenii de importanţă critică al căror obiectiv este acela de a ajuta România să valorifice enormul capital pe care îl are şi de a se asigura că nimeni nu este exclus“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO