Eveniment

Banca Nationala inchide putin ochii la restante, dandu-le bancilor un usor respiro

22.03.2009, 18:59 28

BNR va permite bancilor sa puna mai putini bani deoparte pentru creditele care inregistreaza restante mai vechi de 90 de zile, prin luarea in considerare a unei parti din valorea garantiilor aduse de client. Bancherii spun insa ca ar fi nevoie de o relaxare chiar mai mare a reglementarilor.

Practic, bancile vor putea sa scada din expunerea fata de client pana la 25% din valoarea recuperabila a garantiilor.
"Noul cadru de reglementare are ca obiectiv apropierea treptata a reglementarilor nationale de standardele internationale de raportare financiara (IFRS) in ceea ce priveste regimul garantiilor aferente creditelor intarziate la plata mai mult de 90 de zile in procesul de constituire a provizioanelor", a anuntat BNR. Bancherii au avertizat in mai multe randuri ca reglementarile dure impuse de BNR pentru constituirea de provizioane ajung sa diminueze capacitatea bancilor de creditare. In conditiile in care rata creditelor neperformante este in crestere, bancile sunt nevoite sa puna tot mai multi bani deoparte, pentru a acoperi riscul de nerambursare. Provizioanele constituite de banci s-au dublat anul trecut, ajungand la 1,9 mld. euro in decembrie.
"BNR a fost de acord pentru etapa actuala cu aceasta inlesnire, care se inscrie in normele internationale de raportare financiara. Altfel trebuia sa provizionam tot creditul, ceea ce inseamna costuri foarte mari pentru niste sume care pot fi macar partial recuperate prin valorificarea garantiilor", spune Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-SocGen si vicepresedinte al ARB. Initial, bancherii cerusera ca perioada de la incetarea platilor dupa care un credit este incadrat ca "pierdere" si provizionat integral sa fie extinsa de la 90 la 120 de zile, pe langa posibilitatea de a lua in considerare garantiile pentru diminuarea expunerii.
Reducerea provizioanelor constituite de banci cu mai mult de 25% din valoarea garantiilor ar fi indus un soc artificial asupra lichiditatii viitoare si solvabilitatii bancilor, explica Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR. "Nu am vrut sa cream un soc artificial, mai ales pe lichiditatea de anul viitor, pentru ca ar fi aparut niste venituri extraordinare in acest an. Ar fi existat o influenta negativa si pe partea de solvabilitate. Cresteau semnificativ activele nete ale bancilor, ceea ce presupunea fonduri proprii mai mari", a aratat Cinteza, citat de Mediafax.
"Fundamentul deciziei este foarte pozitiv si arata ca putem folosi ceea ce am acumulat in perioade de crestere pentru a traversa o situatie de criza. Consider ca este doar un prim pas pentru ca amplitudinea deductibilitatii este modesta, dar intelegem ca nu se poate mai mult dintr-o data. Totusi, tinta finala ar trebui sa fie trecerea la IFRS, care permit deducerea integrala a garantiilor la provizionare", a spus Rasvan Radu, presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank.
"E un pas in directia buna. Din punctul meu de vedere inca nu e suficient. Solutia finala este aplicarea integrala a prevederilor IFRS pentru provizioane", spune Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank. Bancherii spun ca nu se poate estima deocamdata impactul acestei decizii asupra capacitatii de creditare. "Modificarea politicii de proviozionare imbunatateste calitatea situatiilor financiare statutare prin recunoasterea faptului ca garantiile aferente creditelor restante mai vechi de 90 de zile au o valoare realizabila, si nu zero ca pana acum. Schimbarea va afecta pozitiv profitul si fondurile proprii ale bancilor, dar impozitul pe profit pe care bancile il vor plati va creste", spune Bogdan Popa, director financiar al Raiffeisen Bank.
Bancile vor elabora norme interne de clasificare si provizionare a creditelor, pentru ca va trebui ulterior sa obtina avizul BNR. Reglementarile se aplica si institutiilor financiar nebancare (IFN) mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO