Eveniment

Barcelona - Manchester, finala in care se lupta pentru suprematie in Europa jucatori de peste 800 mil. euro

Barcelona - Manchester, finala in care se lupta pentru suprematie in Europa jucatori de peste 800 mil. euro

Cristiano Ronaldo, 24 de ani, Manchester United Lionel Messi, 21 de ani, Barcelona

27.05.2009, 00:00 110

Finalistele Champions League, Manchester si Barcelona, ce pot fi urmarite in aceasta seara de la ora 21:45 in direct la PRO TV, sunt adevarate masini de facut bani, cu venituri de peste 300 mil. euro pe sezon si cu loturi estimate la aproximativ 400 mil. euro fiecare.

Manchester este cel mai profitabil club de fotbal din Europa, obtinand un profit operational (EBITDA) de 101 mil. euro, cu toate ca se afla pe locul doi in topul cluburilor cu cele mai mari venituri in sezonul 2007/2008 avand incasari de 324,8 mil. euro. Echipa britanica a avut insa de suferit din cauza deprecierii lirei sterline in fata euro cu aproape 25% pe parcursul anului trecut. Barcelona se afla pe locul trei in topul intocmit de firma Deloitte al celor mai mari cluburi europene, cu venituri aferente sezonului trecut in valoare de 308,8 mil. euro.
 
De unde vin banii
Castigarea Champions League in sezonul trecut in fata rivalilor de la Chelsea a adus echipei din Manchester aproape 43 de milioane de euro, in timp ce castigarea Premier League a mai adus in conturile clubului inca 62,3 milioane de euro. Manchester United a obtinut 128,2 milioane de euro sub forma de venituri in ziua meciului (incasari din meciurile jucate pe teren propriu si care provin in mare parte din vanzarea de bilete si abonamente).
Veniturile din drepturile de televizare s-au ridicat la aproape 116 mil. euro si sunt asteptate sa creasca in conditiile in care televizarea urmatoarelor trei sezoane din Premier League va baga in conturile echipelor britanice 2,2 mld. euro.
 
Veniturile din drepturi de televizare, plasa de siguranta
Veniturile din drepturi de televizare reprezinta principala sursa de venit pentru marile cluburi europene. De exemplu Barcelona si Real Madrid, datorita performantelor pe care le au an de an, isi negociaza individual contractele de televizare. Aceste venituri stabile reprezinta plasa de siguranta a marilor cluburi europene in fata crizei economice.
Barcelona a obtinut venituri de 308,8 mil. euro dupa un sezon 2007/2008 modest in care a ocupat locul trei in campionatul spaniol si a parasit Champions League in semifinale.
Veniturile din drepturi de televizare s-au ridicat la 116,2 mil. euro sau 38% din veniturile totale.
Participarea in Champions League a adus clubului spaniol 27,5 mil. euro. Barcelona, care a castigat campionatul spaniol anul acesta, se asteapta la veniuri de cel putin 150 mil. euro din drepturile de televizare ca urmare a contractului pe termen lung semnat cu grupul MediaPro.
Veniturile din ziua meciului au atins 91,5 mil. euro, in crestere cu 3 procente fata de sezonul anterior, ca urmare a numarului mai mare de jocuri pe teren propriu (29) si in ciuda scaderii numarului mediu de spectatori de la 74.100 la 67.300. Astfel Barcelona a obtinut venituri medii pe spectator de aproape 47 de euro.
Echipa catalana si-a bugetat pentru acest sezon venituri in valoare de 380 mil. euro.
 
Messi valoreaza cat Steaua si CFR la un loc
Cele doua echipe se vor prezenta la finala de la Roma cu loturi in valoare de 424,5 mil. euro (Barcelona) si 404,5 mil. euro (Manchester United). Vedetele celor doua echipe Lionel Messi si Cristiano Ronaldo impart trofeul de cel mai scump jucator de fotbal din lume, ambii fiind evaluati la 60 mil. euro. Astfel, cu banii de pe Ronaldo, Manchester ar putea cumpara integral cele mai valoroase doua cluburi din Romania, Steaua (32 mil. euro) si CFR Cluj (31,5 mil. euro).
In ciuda acestei evaluari, recent au circulat zvonuri ca echipa britanica Manchester City este pregatita sa plateasca clauza de reziliere a contractului lui Messi in valoare de 150 mil. euro. Jucatorul argentinian a refuzat insa sa paraseasca echipa catalana, in ciuda salariului record pe care l-ar fi primit, de 10 mil. euro pe sezon. Messi, care castiga 8,4 mil. euro, ar fi devenit astfel cel mai bine platit jucator din Europa, depasindu-i pe Zlatan Ibrahimovici si Kaka, remunerati cu 9 mil. euro pe sezon.
In ceea ce il priveste pe Cristiano Ronaldo, presa din Spania a scris ca Real Madrid este dispusa sa plateasca 80 mil. euro pentru a-l cumpara pe portughez.
Antrenorul Barcelonei, Josep Guardiola, 38 de ani, are un salariu anual de 1,5 mil. euro, la care se adauga bonusuri de cate un milion de euro pentru castigarea campionatului si a Champions League.
Sir Alex Ferguson, 67 de ani, a castigat anul trecut 7,6 mil. euro, conform revistei France Football.
 
Cristiano Ronaldo ameninta suprematia lui Beckham
 
Finalistele din aceasta seara sunt reprezentate in topul fotbalistilor cu cele mai mari venituri in sezonul 2008/2009 de Thierry Henry si Lionel Messi (Barcelona) si de Cristiano Ronaldo si Wayne Rooney (Manchester United).
David Beckham ramane fotbalistul cu cele mai mari venituri, in ciuda faptului ca a trecut de perioada marilor performante. Din spate insa vin cei doi pusti minune ai fotbalului, Cristiano Ronaldo si Lionel Messi.
Beckham, 33 de ani, se afla pe primul loc in topul fotbalistilor cu cele mai mari venituri realizat de revista France Football, castigand in actualul sezon 32,4 mil. euro.
Beckham este urmat in top de starul Barcelonei Lionel Messi, care a castigat anul acesta 28,6 mil. euro din care 20 mil. euro din contracte comerciale, iar 8,4 mil. euro din salariul primit de la echipa catalana.
Coechipierul lui Beckham de la AC Milan, brazilianul Ronaldinho, 29 de ani, se afla pe locul trei in top cu venituri anuale de 19,6 milioane de euro. Aflat sub contract cu gruparea italiana pana in 2011, Ronaldinho are un salariu de aproximativ 6,5 mil. euro pe sezon.
Pe locul patru se situeaza Cristiano Ronaldo, 24 de ani, care a castigat anul acesta 18,3 milioane de euro. Atacantul lui Manchester Wayne Rooney a avut venituri de 13,5 mil. euro. Thierry Henry a obtinut venituri de aproximativ 17 mil. euro.
David Beckham ar putea fi detronat de pe prima pozitie a topului de urmasul sau la Manchester, Cristiano Ronaldo, care a semnat recent cu Nike un contract pentru drepturile de imagine in valoare de 9 mil. euro pe an, cel mai mare contract de acest gen semnat pana acum in fotbal. Ronaldo mai are si un contract cu compania Castrol care ii mai baga in conturi inca 4 milioane de euro pe an.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO