Eveniment

Basescu: “Leul nu se simte prea bine”

05.10.2009, 23:17 19

Seful statului le-a spus ieri investitorilor straini ca Romaniava iesi din criza economica la un an dupa SUA si la sase - noualuni dupa puterile economice europene, pentru ca acelasi decalaj aexistat si la intrarea in criza economica. "Romania nu poate iesisingura din criza, ci va iesi odata cu economia globala, cudecalajele aproximativ similare momentului intrarii in criza", aspus Basescu.

Presedintele Basescu a mai spus ca "in ultimele zile leul nu sesimte foarte bine din cauza intaririi puternice a monedeieuropene", precizand ca unul din obiectivele majore este mentinereaunui curs intre 4 si 5 lei pentru un euro. Seful statului a spus caunul din marile obiective de lupta anticriza a fost si estementinerea unui curs de schimb acceptabil, care sa facilitezeexporturile si, in acelasi timp, sa nu distruga puterea romanilorde cumparare. Important este ca acest curs sa nu se apropie de 5lei pe euro "in niciun caz" sau sa fie sub 4 lei pe euro, "ceea cear fi blocat pur si simplu exporturile", a afirmatpresedintele.

El a spus ca un alt obiectiv este mentinerea deficituluibugetar, pentru pastrarea actualelor investitii "asa mici cum sunt,de 8-9 miliarde de euro", si pentru a se putea plati la timpsalariile, pensiile si ajutorul social.

A certat marile firme de constructii

Seful statului i-a avertizat pe cei care conduc marile firme deconstructii ca statul pregateste masuri dure in cazul in careacestea mai fac contestatii care blocheaza lucrarile deinfrastructura.

"Se produce un fenomen incredibil, care ne blocheaza. Acestfenomen se numeste contestatia. Cred ca Romania este singura tarain care mari firme implicate in lucrari de infrastructura isipermit asa ceva", a spus Basescu. El a dat ca exemplu un proiect inparteneriat public privat de 1,6 mld. euro blocat de firma care apierdut licitatia, o firma de mare traditie in Europa de Vest."Contestatia inseamna sa ne judecam prin vreo trei instante, desiva pot asigura ca a fost corect desemnat castigatorul. Avem sute deastfel de exemple", a adaugat Basescu.

El a mai spus ca firmele occidentale din domeniulinfrastructurii "se bat" pe fondurile europene, in conditiile incare nicio firma romaneasca nu indeplineste conditiile sa participela licitatii, deoarece niciuna nu a construit 500 km deautostrada.

"Stiu si ce se intampla, contestatia este utilizata ca omodalitate de a se intelege. OK, ai castigat, dar daca imi dai 5%din valoarea contractului, eu renunt la contestatie. Apelul meu arfi: nu ne obligati sa luam masuri severe de genul daca ai facutcontestatie si ai pierdut, nu mai poti lucra pe piata romaneasca,inseamna ca ai vrut sa blochezi proiectul. Este ceea ce pregatim inmomentul de fata, o reactie a statului la balcanizarea firmeloroccidentale care lucreaza in Romania. Va rugam, ramanetioccidentali", a mai spus Traian Basescu.

Dati pretul corect pentru firmele romanesti

El le-a mai cerut investitorilor straini, in timpul sesiunii cuusile inchise, sa dea "un pret corect" pentru firmele romanesticarora le sunt subcontractate lucrari de infrastructura finantatecu bani europeni. "Subcontractarea trebuie sa se faca la preturicorecte, oamenii de afaceri din Romania isi fac treaba pe contractede doi lei", le-a spus Basescu investitorilor straini, potrivitsurselor participante la reuniune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO