Eveniment

Băsescu: România trebuie să îşi modifice Constituţia pentru a se conforma noului acord. Altfel nu se poate

Băsescu: Acordul interguvernamental este deschis oricărui stat membru, indiferent dacă se află în zona euro sau în afara ei

Foto: AFP

Autor: Mediafax

09.12.2011, 16:10 897

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Preşedintele Băsescu a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru "buget naţional echilibrat şi în surplus", ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.

Şeful statului a menţionat că actul normativ prevăzut în acord pentru înscrierea acestei prevederi, "în cel mai scurt timp", este "Constituţia sau o lege echivalentă cu Constituţia". El a precizat că introducerea prevederii în Constituţie sau într-un act echivalent va fi constatată de Curtea de justiţie a UE.

"Marea problemă legată de acest deficit structural de 0,5% este că el trebuie introdus într-un act normativ care se numeşte Constituţie a statelor membre în cel mai scurt timp. Poate fi un substitut pentru Constituţie dacă este vorba de o lege echivalentă cu Constituţia. Iar acest lucru îl poate constata numai instanţa Uniunii Europene - Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dacă prevederea legală a fost introdusă într-un act normativ care poate fi Constituţia sau un act normativ echivalent", a spus Băsescu.

El a menţionat că "România nu are un astfel de act normativ echivalent cu Constituţia".

"Unii ar putea fi tentaţi să spună să introducem într-o lege organică, nu pentru că nu e echivalentă Constituţiei. Constituţia se poate revizui cu un vot în Parlament de minim două treimi, ori legile organice trec cu jumătate plus unu din votul parlamentarilor şi Constituţia se revizuieşte prin referendum, ori nicio lege organică nu mai e adoptată prin referedum. Nu ne putem juca cu revizuirea Constituţiei. Iată cum a venit UE şi ne spune

«Domnul preşedinte, pare că ai fost inspirat că ai trimis proiectul de revizuire a Constituţiei în Parlament». E o paranteză, e o glumă, dar acesta e adevărul. Nu putem fi credibili decât cu introducerea în Constituţie a acestei obligaţii", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, niciun politician nu ar trebui să se joace cu termenii.

"România nu are act echivalent cu Constituţia, şi aici niciun politician nu ar trebui să se joace. (...) Take it or leave it", a mai spus Băsescu.

El a adăugat: "Uite cum a venit UE şi pare a spune «Domnule preşedinte, pare să fi fost inspirat că ai trimis proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament". Preşedintele a spus că aceasta este o glumă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO