Eveniment

Bechtel ar putea evita o parte din cele 1.900 de concedieri anuntate

08.03.2010, 23:05 26

Guvernul si Bechtel vor semna un acord de continuare alucrarilor la autostrada Transilvania in aprilie, iar Executivul vaachita o noua transa din datoria fata de companie, urmand ca in2010 sa fie finalizati circa 20 de kilometri, iar doua treimidintre angajatii constructorului sa fie pastrati.

Pentru Bechtel lucreaza in prezent 2.300 de angajati, ceea ce arinsemna ca doar 700 de angajati vor fi disponibilizati, nu 1.900,cum arata notificarile de concediere depuse ieri de Bechtel.

Premierul Emil Boc a avut o intalnire cu reprezentantiicompaniei americane Bechtel si a anuntat la finalul discutiei ca vasemna cu constructorul un protocol de continuare a lucrarilor inaprilie, luna in care va fi achitata si o noua transa din datoriafata de constructor pentru lucrarile executate pana in prezent,potrivit Mediafax. Cuantumul datoriei statului catre companiaBechtel era la inceputul anului de peste 200 mil. euro, plusTVA.

Conducerea sindicatului Transilvania alangajatilor

Bechtel a anuntat tot ieri ca intentioneaza ca pana la fineleacestei saptamani sa actioneze in instanta constructorulautostrazii Transilvania pentru nerespectarea legii in ceea cepriveste procedura de concediere colectiva a angajatilor.

Decizia vine pe fondul unei notificari trimise de companiaBechtel catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca(AJOFM) Cluj privind disponibilizarea a 1.915 angajati de pesantierul autostrazii Transilvania.

"Vom avea in cursul acestei saptamani o discutie cureprezentantii Cartel Alfa Cluj si suntem decisi sa actionam injudecata Bechtel pentru mai multe abateri ale companiei de larespectarea legii. Bechtel nu a respectat procedura de concedierecolectiva si a redus termenul de la trei luni la doua luni si 10zile", a declarat pentru ZF Transilvania Mihai Lup, presedintelesindicatului Transilvania al angajatilor Bechtel.

Reprezentantii AJOFM Cluj considera ilegala procedura dedisponibilizare a angajatilor autostrazii Transilvania si spun caBechtel vrea ca prin aceste masuri sa-si recupereze sumele pe carele are de incasat de la statul roman in contul lucrarilor executatepana acum la autostrada.

"Din punctul nostru de vedere, Bechtel a respectat intocmaiprocedura de concediere colectiva a angajatilor. Am trimis panaacum doua notificari de decizie catre institutiile abilitate alestatului, urmand ca in perioada 6 - 20 aprilie sa trimitemnotificarile individuale. Nu s-au luat inca deciziile finale inceea ce priveste concedierile colective, insa daca nu vom ajunge laun acord cu reprezentantii Guvernului, vom trece la concediereaangajatilor", a declarat Liliana Tebeica, specialist de comunicareal Bechtel.

Angajatii concediati vor beneficia de o plata compensatorieechivalenta cu doua salarii de baza, iar in cazul in care situatiase va imbunatati procesul concedierilor va inceta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO