Eveniment

Benzina costa cat in noiembrie, chiar daca petrolul e mai ieftin

26.01.2009, 20:05 69

Preturile la benzina si motorina au ajuns saptamana aceasta la nivelul celor practicate la sfarsitul lunii noiembrie, ieftinirea barilului de petrol din ultimele luni fiind anulata de deprecierea leului in raport cu dolarul.

Astfel, Petrom, cea mai mare companie locala care este un formator de pret pe piata de profil, a majorat ieri pentru a patra oara de la inceputul anului preturile la carburantii comercializati in reteaua proprie de statii, benzina si motorina ajungand sa aiba aproximativ acelasi pret cu cel practicat la sfarsitul lunii noiembrie.
Spre sfarsitul anului trecut, preturile la carburanti erau in cadere libera dupa maximele atinse in iulie, inceputul anului 2009 aducand insa majorari succesive pe fondul introducerii standardelor Euro 5, a majorarii accizelor, dar si a deprecierii leului. In ultima perioada s-a remarcat si o revenire in ceea ce priveste pretul petrolului. In acest context, la Petrom benzina Premium fara plumb 95 costa 3,02 lei/litru, iar Top Premium fara plumb 99+ are un pret de 3,35 lei/litru.
Sortimentele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 vor putea fi achizitionate cu 3,12 lei/litru, respectiv 3,75 lei/litru.
Pretul motorinelor OMV Alpin Diesel si OMV Sprint Diesel va urca la 3,75 lei/litru, respectiv 3,47 lei/litru, iar cel pentru sortimentele Top Euro Diesel 5 si Euro Diesel 5 va fi majorat la 3,42 lei/litru, respectiv 3,29 lei/litru.
"Cresterea preturilor la carburanti este cauzata atat de deprecierea leului, dar si de evolutia barilului de petrol din ultima vreme care s-a incadrat pe o panta ascendenta", spun reprezentantii Petrom. Minimul atins de carburantii in statiile Petrom a fost de 2,69 lei la benzina si 3,06 lei la motorina la sfarsitul lunii decembrie, iar maximul a fost de 4,1 lei la benzina si 4,4 lei la motorina in iulie 2008.
Desi la sfarsitul lunii noiembrie, barilul de petrol costa circa 50-55 de dolari, iar acum titeiul costa circa 45 de dolari, aceasta scadere nu a fost preluata in preturile la pompa din cauza deprecierii leului in raport cu dolarul. Astfel, de la circa 2,9 lei/dolar in noiembrie, moneda americana a ajuns la circa 3,3 lei in prezent. Un baril costa in noiembrie anul trecut circa 150 de lei, iar acum pretul titeiului este tot atat de mare, chiar daca in dolari reducerea este de aproximativ 19%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO